Art

Experts de la UdL treuen a la llum un dibuix inèdit de Goya

És un petit retrat a llapis sobre paper de la consogra del pintor aragonès

per Redacció, Lleida | 13 de juliol de 2021 a les 16:11 |
Imatge del retrat de Goya | UdL
Personal expert del Centre d'Art d'Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida (UdL) han tret a la llum un dibuix inèdit de l'artista aragonès, Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828).

Es tracta d'un petit retrat a llapis sobre paper de Juana Galarza de Goicoechea, una comerciant adinerada, que formava part de la família política del pintor ja una de les seves filles, Gumersinda de Goicoechea, es va casar amb el fill de l'artista, Javier de Goya.


La peça, de gran qualitat, va ser realitzada probablement a Madrid entre els anys 1805 i 1808, "de forma resolta i dinàmica i amb un resultat fi i exquisit", explica el catedràtic d'Història de l'Art de la UdL i director del CAEM, Ximo Company Climent.

El dibuix en miniatura -un paper avitelat de 7 centímetres de diàmetre- representa el perfil d'una dona madura, vestida a la moda de la primera dècada del segle XIX i pentinada amb un recollit alt d'estil regència. "El retrat només podia haver-se dibuixat per algú molt pròxim a la família Goicoechea, i a més, havia de ser un artista amb un gran talent i una mà intuïtiva i entrenada, que es fa evident en la soltesa amb la qual s'ha realitzat cadascun dels traços, sobretot la mata de cabells negres encrespats que corona el retrat", explica Company Climent.


En l'atribució de l'obra hi han estat treballant durant tres anys el propi el catedràtic i la investigadora del CAEM, Jésica Martí Egea. "El procés de recerca ha estat llarg i meticulós, perquè s'ha volgut afrontar des de nombrosos punts de vista i contrastar-lo amb diversos experts, però ha valgut la pena", afirmen.

La investigació ha culminat amb una publicació que recull tot el procés analític de la peça i que ha estat avaluada per experts -mètode de pars cecs- i pel consells assessors i de redacció de CAEM Publicacions. Té 111 pàgines i 77 il·lustracions i inclou una traducció en llengua anglesa.

 

Participació