Agricultura

Unió de Pagesos no vol assegurar oliveres a cinc anys a canvi dels ajuts per la Filomena

El sindicat ja treballa per a properes mobilitzacions

per Redacció, Lleida | 13 de juliol de 2021 a les 15:38 |
Camp d'oliveres colgat per la neu a Vinaixa | ACN
Unió de Pagesos s'oposa a la decisió del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que obliga a contractar l'assegurança de l'olivera durant els propers cinc anys com a condició perquè els oleïcultors puguin accedir a l'ajut per pal·liar els danys derivats del temporal Filomena, del gener d'enguany, publicats al Diari Oficial de la Generalitat el divendres passat, 9 de juliol.

El sindicat retreu que aquesta petició no ve de nou. Recorda ha estat exigint reiteradament que s'eliminés de les bases dels ajuts aquesta obligació fins que no hi hagués una millora real de l'assegurança i amb consens del sector. Per tot plegat, el sindicat treballa per a properes mobilitzacions.


El sindicat valora com a eina la contractació d'assegurances agràries sempre que siguin efectives i responguin a la realitat de cada sector, "factors que no es compleixen en el sector de l'olivera, tot i les millores introduïdes", matisa.

El sindicat creu que les noves modificacions sobretot estan enfocades a facilitar l'entrada de nous assegurats en lloc de millorar substancialment les cobertures. Així, posa d'exemple que els coeficients per valorar els danys en plantació es consideren molt baixos, i un pagès només podrà cobrar l'assegurança si té un dany de més d'un 50% .


Unió de Pagesos també denuncia que l'ordre d'ajuts no té en compte la Segarra com àmbit afectat, concretament els municipis de Montornès de Segarra, Granyena de Segarra o Montoliu de Segarra, que també es van patir els efectes del temporal Filomena.

 

Participació