Bovera compra un camió d'aigua per repartir entre els veïns afectats pel gasoil del canal

L'ACA tanca l'expedient d'investigació sobre el cas i els 24 pobles afectats encara no poden fer ús de l'aigua de boca

Els treballs per retirar el vessament d'hidrocarburs al pantà d'Utxesa.
Els treballs per retirar el vessament d'hidrocarburs al pantà d'Utxesa. | Salvador Miret/ACN
Redacció
09 de juliol del 2021
Actualitzat el 12 de juliol a les 9:24h
L'Ajuntament de Bovera ha comprat un camió d'aigua embotellada per repartir entre els 282 veïns afectats, des de diumenge, pel vessament d'hidrocarburs al canal de Seròs que ha obligat a prescindir de l'aigua de boca en 24 municipis de la comarca que s'abasten d'Utxesa.

L'alcalde Òscar Acero ha qualificat de "vergonyosa" l'actitud de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) després de tancar l'expedient per investigar el responsable del vessament, al polígon industrial El Segre de Lleida i ha dit que hauria de ser aquest organisme el que hauria de garantir el subministrament als veïns afectats. Una delegació d'alcaldes de Junts ha visitat la zona i han reclamat arribar fins al final en la investigació pel vessament al canal de Seròs.

L'alcalde de Bovera ha lamentat que faci ja una setmana del vessament i l'ACA no hagi fet res per portar aigua potable als municipis afectats mentre Salut Pública hagi comunicat que l'aigua encara no és apta per al consum. Per aquest motiu, han decidit comprar un camió d'aigua embotellada per repartir entre els veïns. En concret, són 6 palets carregats d'ampolles que sumen uns 3.000 litres en total. Segons Acero, repetiran aquesta operació mentre no es pugui beure aigua de boca.

Durant aquesta setmana, els veïns d'aquest poble s'han anat abastint d'aigua embotellada que han comprat a les botigues però Acero ha avisat que hi ha molta població envellida que la necessita constantment i també ha alertat de que l'aigua encara és més necessària amb les altes temperatures que es preveuen pels propers dies. Acero ha acusat a la Generalitat de girar-los l'esquena i ha recordat que el municipi porta una mala ratxa amb els incendis del 2019 i les nevades de l'any passat.

D'altra banda, una desena d'alcaldes de Junts per Catalunya a la vegueria de les terres de Lleida s'ha reunit aquest divendres al pantà d'Utxesa al punt on van arribar els hidrocarburs vessats al canal de Seròs. Han reclamat que s'arribi fins al final de la investigació, s'esclareixin els fets i s'imposin les sancions que corresponguin.

El president de la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues i alcalde de Granyena, Sisco Esquerda, ha explicat que, després que aquest dijous es donessin per finalitzades les tasques d'extracció dels hidrocarburs, s'han quedat sorpresos en veure que l'ACA hagi comunicat que renuncia a determinar l'autoria dels fets per la complicació que això comporta i perquè "ja no queden rastres". Esquerda ha titllat aquesta mesura "d'inadient, fora de lloc i totalment indignant" i ha destacat la importància cabdal d'arribar fins al fons de la qüestió.