Unió de Pagesos reclama més atenció cap a la pagesia professional a la nova PAC

El sindicat veu amb preocupació la proposta del Ministeri d'Agricultura per al Pla Estratègic 2023-2027

Un tractor amb una cuba en un camp
Un tractor amb una cuba en un camp | Adrià Costa
Redacció
08 de juliol del 2021
Actualitzat a les 18:13h
Unió de Pagesos considera "equivocades i desviades" les bases de la proposta d'acord per al Pla Estratègic estatal de la Política Agrària Comuna (PAC) 2023-2027 que el ministre d'Agricultura, Luis Planas, debatrà amb les comunitats autònomes el 14 de juliol.

En aquest sentit, l'organització adverteix de "l'elevat impacte negatiu" que la proposta ministerial pot comportar en la renda de la pagesia professional.

A la vegada, Unió de Pagesos denuncia "la manca de lleialtat" del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural respecte a la posició concertada a la Taula Agrària entre els representants del sector i la consellera Jordà "al prioritzar exclusivament un volum econòmic idèntic al del 2020 en els ajuts directes de la PAC".

Unió de Pagesos veu amb preocupació les bases de la proposta del Ministeri d'Agricultura per al Pla Estratègic estatal de la nova PAC que es va filtrar aquest dimecres arran de la reunió de la Comissió Sectorial que va reunir el secretari general d'Agricultura del Ministeri i els seus homònims autonòmics.

El sindicat considera "imprescindible i irrenunciable" un ús de la subsidiarietat a fons a l'Estat en favor del suport a una renda viable i la resiliència de la pagesia professional, que la futura normativa de la PAC preveurà després de l'acord entre el Parlament Europeu i el Consell de la Unió Europea d'Agricultura en la reforma de la PAC per al període 2023 -2027.

El sindicat considera la proposta del ministre Planas "del tot erràtica en aquest aspecte". En aquest sentit, assenyala que, a la reducció d'un 1,46% del límit màxim d'ajuts directes (LMAD) del 2023 respecte els del 2020, cal sumar-hi la no devolució de la dotació de la reserva de crisi en cas de no usar-se (fins ara, el 2015 i el 2020 s'ha retornat cada any) i la dotació d'un 25% del LMAD a ecoesquemes (mesures a favor de la lluita contra el canvi climàtic, el medi ambient o el benestar animal), que comportaran a la majoria de la pagesia una reducció d'entrada del 31 % dels fons destinats a sostenir la seva renda.

La proposta del Ministeri d'Agricultura proposa una definició d'agricultor actiu (condició per ser beneficiari dels ajuts directes de la PAC) basada en el fet que s'obtinguin almenys un 25% dels ingressos totals d'activitats agràries. Tot i això, proposa establir una franquícia exempta del seu compliment de 5.000 euros, la màxima que preveurà la nova normativa de la PAC, expliquen des d'UP.