Els ramaders, contra Garzón per demanar que es mengi menys carn

Asaja Lleida demana cessar el ministre de Consum perquè considera que aquestes afirmacions "creen alarmisme i desconfiança en els mercats"

El ministre de Consum, Alberto Garzón
El ministre de Consum, Alberto Garzón | Moncloa
Redacció
08 de juliol del 2021
Actualitzat a les 11:58h
Asaja Lleida, conjuntament amb les sectorials de vacum i porcí de l'organització, demanen "la dimissió o el cessament immediat" del ministre de Consum, Alberto Garzón, per unes afirmacions relacionades amb la producció i el consum de carn.

En un vídeo que ha publicat a les xarxes socials, Garzón apel·la els ciutadans a canviar la dieta perquè "el consum excessiu de carn perjudica a la salut individual i a la del planeta". El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, lamenta el que considera "un atac erroni i injustificat provinent d'una persona completament desinformada".

Roqué denuncia que "Garzón està fent un mal ús del seu càrrec públic" i considera que "aquesta sortida de to ha de tenir conseqüències". En aquest sentit, demana que "el ministre s'informi i rectifiqui o bé que dimiteixi". "I sinó, que sigui cessat", afegeix.

Asaja Lleida assenyala que "és radicalment fals que la ramaderia produeixi un 18% dels gasos d'efecte hivernacle del planeta tal com va publicar la FAO erròniament en un informe del 2006, desmentit per la mateixa FAO i el seu propi autor". Per això, l'organització agrària considera "inadmissible" que el ministre citi aquest informe "com a argument per atacar la ramaderia malgrat haver quedat obsolet i demostrat que és totalment erroni".

Així mateix, Roqué sosté tot el contrari i assegura que "l'agricultura i la ramaderia estan compromeses amb la conservació de l'entorn, prevenint la desertificació, millorant la qualitat de l'aigua, la biodiversitat i el paisatge i ajuden a prevenir incendis forestals i emissions associades".

Asaja recorda que les darreres dades del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic indiquen que "les produccions ramaderes de carn representen únicament el 7% del total d'emissions de gasos efecte hivernacle d'Espanya". En canvi, "el transport suposa el 27% d'aquestes emissions, seguit per la indústria (19,9%); la generació d'electricitat (17,8%); el consum de combustibles (8,5%), i els processos industrials i ús d'altres productes (8%)", assenyala l'organització.