Lleida podria produir cinc cops amb solars i eòliques l'energia que consumirà el 2050

L'estudi encarregat per la Diputació de Lleida analitza les oportunitats que les renovables poden generar al territori

Imatge d'un parc eòlic
Imatge d'un parc eòlic | Josep M. Montaner
Redacció
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 17:55h
Un estudi encarregat pel Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida a l'empresa Km0 Energy estima que la demarcació té un potencial per generar cinc vegades l'energia que consumirà l'any 2050 a partir de fonts solars i eòliques. L'estudi considera 16.858 hectàrees "òptimes" per acollir instal·lacions fotovoltaiques -entre terrenys i teulades-, que podrien generar fins a 21.171 GWh. Gairebé el 70% de les parcel·les "òptimes" es concentren al Segrià, Noguera i Garrigues. A l'Alt Pirineu i Aran només n'hi hauria el 9% del total.

En el cas de l'eòlica, el treball quantifica en 4.366 GWh el potencial que podria arribar a produir la demarcació. Tot i això, la majoria de zones considerades òptimes per acollir aquestes instal·lacions es concentren al pla de Lleida. L'estudi pretén esdevenir una eina per obrir un debat al territori a partir de les oportunitats que planteja.

L'estudi quantifica en 116.942 les hectàrees "aptes" per situar-hi instal·lacions fotovoltaiques a la demarcació, que representen un 9,97% del territori. 

Obrir un debat amb el territori per definir el model de renovables

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, ha destacat que l'estudi vol ser un primer pas per obrir un debat al territori sobre el model pel qual aposta la demarcació en relació amb les energies renovables. "Les energies renovables són una oportunitat que hem de saber treballar amb la màxima efectivitat dels diferents agents implicats i hem de ser capaços de poder-la compaginar amb la resta d'activitats que es fan al territori com ara l'agricultura o el turisme", ha assenyalat.

El vicepresident primer, Jordi Latorre, ha posat de relleu que "Lleida pot ser un territori exportador d'energia" amb les oportunitats que això comporta, entre altres per lluitar contra el despoblament. Per això, considera que la demarcació ha d'abordar la transició energètica "de forma decidida" per tal que "no acabi sent depenent i que hagi de rebre l'energia procedent de fonts renovables d'altres territoris".