L'aturada de les exportacions a Xina fan caure el preu mitjà del porc

Durant el primer semestre es va batre el rècord d'exportacions al país asiàtic amb un 55% del total d'Espanya

Porcs en una granja
Porcs en una granja | ND
Redacció
07 de juliol del 2021
Actualitzat a les 15:25h
Unió de Pagesos ha alertat que després d'arribar al "punt àlgid" fa quatre setmanes, el preu mitjà del porc està en caiguda per l'aturada de les exportacions a la Xina. Durant el primer semestre s'ha situat en 1,32 euros de mitjana, que representa una millora d'entre 2 o 3 cèntims sobre el preu de mercat, i també s'ha batut el rècord d'exportacions de porc al país asiàtic amb un 55% del total de l'Estat.

Això no obstant, el responsable del porcí del sindicat, Rossend Saltiveri, ha lamentat el canvi de tendència i confia que la situació es revertirà aviat perquè no hi ha afectació per la pesta porcina. UP també ha defensat la necessitat d'incrementar les granges de mares a Catalunya ja que en els darrers anys se n'ha perdut més d'un 12%.

La tendència del preu del porc els darrers dos anys ha estat favorable, sobretot a causa de les exportacions derivades de l'afectació de la pesta porcina africana (PPA) a la Xina. Saltiveri però, ha alertat que des de fa quatre setmanes el sector viu amb "incertesa" la frenada de les exportacions al país asiàtic; una davallada que no s'ha compensat amb el consum intern com a conseqüència de les restriccions de la Covid-19.

En aquest sentit, Saltiveri no ha pogut concretar fins quan durarà aquesta frenada, tot i que confia que no s'allargui massa ja que no hi ha afectació de PPA i potser només es deu a un repunt de la producció a Xina o a un canvi temporal de mercat d'abastiment.

En qualsevol cas, no creu que sigui una situació similar a la que hi va haver al 2014 amb Rússia, quan va tancar el mercat Europeu, però no ha descartat que sigui necessària una "negociació diplomàtica" per tornar a obrir el mercat Xinès, ja que és un país amb una dictadura comunista.

Pel que fa als costos de producció, UP apunta que augmenten per la necessitat que tenen els ramaders d'adaptar-se a les noves exigències normatives en termes de seguretat alimentària, medi ambient, sanitat i benestar animal, recollides, especialment, en el Decret de fertilització del Govern, i el Decret d'Ordenació Ramadera d'àmbit estatal. El sindicat veu un greugen en "l'estricta" normativa europea respecte dels productes de països tercers.