La sentència del Suprem obliga la Paeria ha col·locar Felip VI al saló de plens

Els magistrats consideren que el reglament estatal que regula la presència de la imatge del monarca té rang superior al reglament municipal

Felip VI
Felip VI | Casa Reial
Andreu Merino / Àlvar Llobet
07 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:19h
El Tribunal Suprem ha obligat l'Ajuntament de Barcelona a restituir la imatge de Felip VI a la sala de plens, una decisió que afecta també la Paeria de Lleida atesa la jurisprudència de la sentència i que el consistori lleidatà va retirar fa mesos un bust del monarca emèrit. 

Inicialment un jutjat de Barcelona va sentenciar que l'Ajuntament havia de col·locar una efígie del rei en un lloc "preferent i d'honor", a instàncies d'un recurs presentat per la delegació del govern espanyol a Catalunya. El consistori va presentar un recurs al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que el va desestimar.

El consistori va arribar fins al Suprem, amb l'argument que el reglament municipal podia estipular quins símbols havien de tenir espai a la sala de plens. Ara l'alt tribunal ha comunicat que la presència de la imatge del rei a un lloc "preferent" de la sala on se celebren els plens està regulada per un decret llei de rang superior a qualsevol reglament municipal. Per tant, és d'aplicació a tots els consistoris independentment de la voluntat que expressi el ple de cada municipi, un extrem que afecta el consistori lleidatà.

Les pressumptes trames de corrupció del rei Joan Carles i l'esperit republicà del govern de Miquel Pueyo van ser arguments per dur al ple del setembre del 2020 una moció per retirar el bust del Borbó, que es va aprovar amb els vots dels socis de govern.

A la seva resolució els magistrats afegeixen que el Reglament estatal no limita l'àmbit competencial de l'Ajuntament de Barcelona ni la seva "potestat d'autogovern per a la gestió dels interessos" que representen, i en canvi l'article del Reglament municipal que va ser anul·lat sí que suposava "un incompliment" de la norma general que s'aplica a tots els consistoris.