L'origen del vessament de gasoil al canal de Seròs, encara una incògnita

Segueix suspès l'abastament a la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues a l'espera dels resultats de les analítiques

Treballs per retirar el gasoil del canal
Treballs per retirar el gasoil del canal | ACN
Redacció
06 de juliol del 2021
Actualitzat a les 12:17h
L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), la Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues i Endesa continuen aquest dimarts els treballs per retenir i extraure del pantà d'Utxesa el material acumulat pel vessament d'hidrocarburs al canal de Seròs.

A la vegada, personal de l'ACA i els Agents Rurals segueixen indagant l'origen de l'abocament ja que les tasques d'inspecció dutes a terme fins ara no n'han permès determinar el focus tot i que sembla indicar que ja no estaria operatiu des de diumenge. Així mateix, es manté suspès l'abastament als municipis que capten l'aigua del pantà d'Utxesa, a l'espera que els resultats de les analítiques efectuades permetin garantir de nou la qualitat de l'aigua i poder reprendre el servei per part de la Mancomunitat.

Des de diumenge a la tarda, quan es va detectar el vessament, s'han instal·lat barreres de contenció i absorció en superfície, mantes absorbents i també se segueix retirant el material vessat amb l'ajuda d'un camió cisterna.

La Mancomunitat d'Aigües de les Garrigues, que capta l'aigua a Utxesa per a 24 municipis, ha extret amb un camió cisterna els olis retinguts aigües amunt de les barreres i, paral·lelament, des de l'ACA s'estan fent les gestions per tal que un gestor de residus autoritzat s'ho endugui tot, un cop finalitzat l'episodi. Altrament, l'abastament al municipis que deriven aigua del pantà d'Utxesa segueix suspès, a l'espera de garantir de nou la qualitat de l'aigua i poder reprendre el servei per part de la Mancomunitat.

De moment, les tasques d'inspecció que estan duent a terme Agents Rurals i l'ACA no ha permès determinar l'origen del vessament, malgrat que sembla que ja no estaria operatiu des de diumenge.