Promotor

Eurofund diu que l'anul·lació del projecte de Torre Salses és «il·legal»

El promotor presenta un informe on reitera que el pla no precisa d'una avaluació ambiental tal i com defensa el Comú

per Redacció, Lleida | 5 de juliol de 2021 a les 09:56 |
Una recreació d'un espai comercial | Eurofund
Eurofund Parc Lleida, una de les empreses promotores del parc comercial i d'oci de Torre Salses, ha presentat un informe on avisa que la revisió o anul·lació del projecte comercial de Torre Salses és "il·legal" i "podria constituir un delicte de prevaricació".

En concret, nega que a la Modificació del Pla Parcial del sector SUR-42 li manqui el tràmit d'avaluació ambiental estratègica tal i com assenyala l'informe jurídic encarregat pel grup del Comú de Lleida, a partir del qual, el govern de la Paeria va acordar el 23 de juny frenar l'aprovació definitiva del pla de reparcel·lació d'aquest sector. L'informe defensa que el pla no precisa d'aquesta avaluació ambiental i afegeix que la Paeria està obligada a complir la legislació vigent.


L'informe d'Eurofund arriba una setmana després que la Paeria de Lleida hagi acordat deixar sobre la taula l'aprovació definitiva de la modificació del pla de reparcel·lació del SUR-42 de Torre Salses a partir d'un informe jurídic del grup municipal del Comú on s'assenyala que hi hauria qüestions ambientals no previstes en l'expedient.

El text, elaborat pel catedràtic de Dret Administratiu Joan Manuel Trayter Jiménez conclou que el Pla Parcial de Torre Salses no precisa d'avaluació ambiental perquè la legislació catalana eximeix als promotors de fer-la quan es tracta d'una modificació de pla parcial en sòl urbà que no té efectes significatius sobre el medi ambient.


En cas contrari, indica, aquesta mancança ja s'hauria alertat durant l'elaboració i tramitació del planejament durant els anys 2016 i 2018. A més, l'expert afegeix que aquest argument ja va quedar explícitament validat en els informes de l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental (OTAAA) i de la Comissió Territorial d'Urbanisme de Lleida (CTULL).

L'informe també diu que la Paeria està obligada a atendre la legislació catalana vigent i que no hi ha cap supòsit que permeti la revisió o l'anul·lació d'ofici dels tràmits. "La inocació d'un procediment amb aquesta finalitat podria ser considerat un exercici abusiu d'aquesta potestat administrativa de caràcter excepcional", assenyala l'informe.


De fet, Trayter Jiménez considera que qüestionar en aquests moments el procés administratiu i urbanístic de la tramitació en la seva totalitat genera greus il·legalitats. "La decisió incorre, en cas de produir-se, en una desviació de poder màxima o grollera, ja que s'utilitzen les potestats urbanístiques concretes d'examen i d'aprovació del projecte de reparcel·lació per a finalitats alienes a l'interès general basat en qüestions examinades ja aprovades i no impugnades en moment processal, vulnerant així els articles 106 y 9.3 de la Constitució", argumenta.

 

Participació