L'IRTA avisa dels «episodis creixents de sequera» que afectaran els cultius

L'institut assegura que cal estar preparats per afrontar aquestes noves situacions

Redacció
01 de juliol del 2021
Actualitzat a la 13:48h
Terra seca
Terra seca | ND
L'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) treballa, juntament amb altres entitats europees i dels Estats Units, en diversos projectes encaminats a predir els efectes que el canvi climàtic tindrà en la demanda d'aigua als camps de cultiu.

Segons el delegat institucional de l'IRTA a les Terres de Lleida i Ponent, Joan Girona, en els propers cinc anys hi haurà, almenys, un episodi de sequera que després s'anirà repetint amb més intensitat i, davant d'això, diu, "hem d'estar preparats". Diversos representants institucionals han visitat aquest dijous l'Estació Experimental de l'IRTA a Mollerussa per conèixer alguns d'aquests estudis. El dia 20 de juliol l'espai acollirà la presentació del projecte LIAISE sobre l'escalfament global.

A la jornada d'aquest dijous hi ha participat, entre altres, representants del Govern, de la Diputació de Lleida i alcaldes de la demarcació, així com els presidents de la Cambra de Comerç a Lleida, de Fira de Lleida i dels regants dels Canals d'Urgell.

La trobada ha servit perquè els representants de diverses institucions del territori coneguin els projectes que l'IRTA està duent a terme sobre la gestió de l'aigua de reg en el marc del canvi climàtic. De fet, Joan Girona ha destacat que l'aigua serà un dels recursos "més problemàtics i crítics del futur" ja que el canvi climàtic farà augmentar les necessitats d'aigua de reg als conreus i, especialment, farà difícil fer previsions a curt termini.

"Per això estem intentant desenvolupar models que amb certa antelació ens diguin quines són les necessitats d'aigua. Si sabem quines són podrem adaptar estratègies per minimitzar els riscos i, si pot ser, que aquests no es notin", ha explicat Girona, que assegura que el canvi climàtic provocarà que no hi hagi suficient aigua per cobrir les necessitats de reg".