El govern espanyol confirma el suport a la candidatura Pirineus-Barcelona 2030

Les federacions esportives catalanes celebren l’anunci però l'Aragó exigeix "igualtat de condicions” amb Catalunya i rebutja el nom del projecte

Un esquiador en una competició esportiva, en imatge d'arxiu
Un esquiador en una competició esportiva, en imatge d'arxiu | ISMF Press
Redacció
01 de juliol del 2021
La reunió a la Moncloa de dimarts entre els presidents català i espanyol, Pere Aragonès i Pedro Sánchez, ha servit, entre moltes altres coses, per posar fil a l’agulla al projecte Pirineus-Barcelona per als Jocs Olímpics d’Hivern de 2030. Al finalitzar la reunió, des de la Moncloa s'ha explicat que Sánchez oferirà a Aragonès el seu suport a la candidatura, un compromís que ja ve de temps enrere i que s’ha reiterat en el nou clima de relacions entre Catalunya i Espanya.

No obstant, qui ha mostrat reticències sobre la candidatura olímpica és el govern d’Aragó, que tal com ha publicat el Heraldo de Aragón i ha recollit El Diari de la Neu, ha avisat que no participarà en una candidatura olímpica que porti per nom Pirineus-Barcelona 2030 "ni en el que Aragó no estigui en igualtat de condicions que Catalunya". 

La UFEC i la FCEH celebren l’anunci del govern espanyol
Mentrestant, qui ja ha reaccionat a aquest suport és la Unió de Federacions Esportives de Catalunya (UFEC) i la Federació Catalana d'Esports d'Hivern (FCEH). La UFEC celebra que l'executiu espanyol doni suport al Govern en la candidatura dels Jocs d'Hivern. Des de l'entitat han ressaltat que fa temps que el sector esportiu defensa la proposta per acollir l'esdeveniment i també han posat en valor la tasca de gestió feta per Foment del Treball amb l'executiu espanyol.

El president de la UFEC, Gerard Esteva, creu que el projecte es podrà impulsar "amb el consens de totes les administracions" i espera que també s'hi sumi l'Ajuntament de Barcelona. "Fa massa temps que la ciutat és lluny de l'excel·lència i ens sentim orfes de projectes esportius que siguin inspiradors”, ha assegurat.

El president de la UFEC ha afirmat que "el món de l'esport no pot esperar més per recuperar el seu paper estratègic". Des de l'entitat consideren que la candidatura pels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 serà un projecte sostenible econòmicament, ecològica i social, i que està alineat amb els objectius del Comitè Olímpic Internacional.

Mentrestant, des de la FCEH expliquen que fa 11 anys que treballen en el projecte i que tenen les mateixes "ganes i il·lusió" que el primer dia, segons ha assegurat la seva presidenta, Mònica Bosch. Sobre l'anunci del govern espanyol, ha dit que esperen que "ara sigui la bona" perquè, ha continuat, "els projectes es cremen" i no es pot tornar enrere. “En el moment que es faci oficial la presentació de la carta de candidatura, ens posarem a treballar al 200% i anirem a per totes", ha afegit.

Per afrontar la possible cita olímpica amb garanties, des de la FCEH ja es treballa en programes de tecnificació per tenir esportistes que representin Catalunya el 2030. En aquest sentit, el president de l'entitat ha remarcat que necessiten urgentment instal·lacions de gel, davant del dèficit actual d'aquest tipus d'equipaments a Catalunya.