La Paeria aprova el codi ètic per a càrrecs, directius i personal eventual

La sessió dona llum verda al Compte General 2020 amb els vots del govern

Miquel Pueyo, Paer en cap de Lleida.
Miquel Pueyo, Paer en cap de Lleida. | Adrià Costa
Redacció
30 de juny del 2021
Actualitzat a les 18:53h
El Ple de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat inicialment el Codi Ètic d'exercici d'activitats públiques per als càrrecs electes i el personal eventual i directiu de la Paeria.

El seu objectiu és fixar els valors ètics i les normes que caldrà observar en el desenvolupament de les funcions i competències que tenen atribuïdes. El Codi Ètic ha rebut l'aval dels tres grups del govern, mentre que el regidor no adscrit s'ha abstingut i PSC, PP i Cs hi han votat en contra.

L'oposició l'ha qualificat de "cortina de fum" i ha assegurat que només beneficia al govern "rentant els draps bruts d'alguns dels seus membres". D'altra banda, els vots favorables d'ERC, JxCat i Comú també han permès aprovar el Compte General de la Paeria del 2020.

"Només si aquests valors són respectats en l'exercici democràtic, la ciutadania serà capaç de confiar en nosaltres, de reconèixer el nostre servei i valorar-lo com correspon", ha indicat la regidora de Participació i Lluita Contra la Corrupció, Elena Ferre.

La redacció del Codi Ètic respon a un encàrrec que va efectuar l'alcalde Miquel Pueyo arran de les anomalies en contractacions detectades a les regidories d'Esports i Urbanisme que van comportar la destitució de Sergio Gonzalez com a regidor d'Esports.

En aquest sentit, el PSC ha dit que l'aprovació d'aquest document és "una cortina de fum sobre tot el que ha passat". Des de Cs han afirmat que "no beneficia a l'Ajuntament, ni a la ciutat ni als veïns, sinó només al govern, rentant-los els draps bruts que haurien d'haver solucionat i que no han fet".

El PP ha criticat que s'hagi aprovat sense consens i sense que tampoc s'hagin acordat amb la resta de grups les persones que formaran part de la comissió que vetllarà per compliment del Codi Ètic.

Aprovació del Compte General

D'altra banda, el Ple del mes de juny ha aprovat amb els vots dels tres grups del govern al Compte General de l'Ajuntament de Lleida del 2020, que incorpora organismes autònoms, societats dependents, fundacions i consorcis en què participa la Paeria.

El PSC i Cs han afirmat que abans d'aprovar el Compte General calia reformular els comptes de l'EMU de l'any passat en considerar que no mostren una imatge "fidel i real" de la situació financera de l'empresa municipal pel fet "s'infravaloren les existències" en no repercutir el cost d'obres executades del Pla de l'Estació quan es desenvolupi.

Pueyo assegura que no té cap intenció de destituir Postius

En resposta a un prec de Cs, l'alcalde Miquel Pueyo ha deixat clar que no té cap intenció de destituir al tinent d'alcalde i regidor d'Urbanisme, Toni Postius. "No veig cap raó perquè ho hagi de fer", ha assenyalat.

Els grups socialista i de Ciutadans també han aprofitat el Ple per criticar la decisió del govern de deixar damunt la taula en la Junta de govern local de la setmana passada l'aprovació definitiva de la modificació del pla de reparcel·lació del SUR-42-Torre Salses, on Eufonund promou la construcció d'un parc comercial i oci.

Altrament i responent en aquest cas al PSC, Pueyo ha explicat que abans de quinze dies anunciaran el pla de represa de les activitats per a gent gran a les llars municipals de la ciutat.