Avortament

La CUP proposa la mobilitat de sanitaris per garantir l'avortament quirúrgic

Consideren un "escàndol" i una "vergonya" que encara no es garanteixi un dret reconegut per llei

per Redacció, Lleida | 30 de juny de 2021 a les 15:34 |
La CUP vol la mobilitat de sanitaris per garantir l'avortament | ACN
La CUP considera un "escàndol" que no estigui garantit el dret a avortar a tot Catalunya. El diputat Pau Juvillà diu que és una "vergonya" que la llei aprovada als 80 i reformada el 2010 no estigui desplegada i que l'avortament quirúrgic en un centre públic no sigui possible a Ponent, l'Alt Pirineu i Aran, la Catalunya Central ni a les Terres de l'Ebre.

Salut va signar al maig un acord amb la clínica Mi NovAliança de Lleida per poder avortar quirúrgicament però Juvillà critica que les dones del Pirineu hagin de fer 200 quilòmetres i que no puguin avortar en un centre públic, tal com recull la llei. Com a l'Arnau de Vilanova tots els ginecòlegs són objectors de consciència, proposa la mobilitat de professionals d'altres punts de Catalunya.


"El que no es pot fer és derivar les pacients a la sanitat privada, quan la llei diu que el dret a l'avortament ha de ser públic i quan a més, la sanitat privada n'obté beneficis", critica Juvillà. "Si convé cal moure professionals des d'altres punts del territori on sí que s'ofereixi l'avortament públic", proposa, i reclama que es desplegui de manera "immediata" la llei per acabar amb desequilibris territorials greus". Per aquest motiu han presentat una proposta de resolució al Parlament que esperen que es debati en la pròxima Comissió de Salut.

La CUP també vol saber les dades dels nous serveis que s'ofereixen a la demarcació de Lleida des d'aquest 2021.


Quan Salut va signar el conveni amb la clínica Mi NovAliança fa un mes i mig va anunciar que es començarien a oferir avortaments quirúrgics abans de l'estiu. "No sabem però si ja s'estan fent o quants s'han fet, ni tampoc sabem si l'Hospital Comarcal del Pallars, a Tremp, i l'Hospital de Cerdanya practiquen avortaments farmacològics en els primers dos mesos de gestació, tal com es va anunciar que es faria des d'aquest any", afegeix.

És per això que aquest dimecres han registrat un document al departament de Salut a Lleida perquè se'ls concretin aquestes dades.

 

Participació