1 de 10
excavacions

Descobreixen a una vil·la del Jussà restes humanes de l’època romana

Al jaciment s’han fet visibles noves parts de la vil·la, com les termes i un mausoleu

Imatge de la visita a la vil·la romana de Llorís | CCPJ
per Jordi Ubach Llorens, Isona | 30 de juny de 2021 a les 11:15 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 30 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Les excavacions arqueològiques a la vil·la de Llorís, al Pallars Jussà, que van començar el passat mes d’octubre, han deixat al descobert nous àmbits, entre els quals destaquen un mausoleu amb restes humanes de l’època romana o les termes. Aquests treballs formen part d’un projecte de recerca de la Universitat de Barcelona, finançat pel Departament de Cultura. Es preveu que les troballes s’aniran ampliant a mesura que avancin les excavacions en aquest jaciment.

Aquests dies, un grup de joves participen en un camp de treball on col·laboren en les excavacions arqueològiques que es porten a terme a la vil·la romana de Llorís, que es troba al municipi d’Isona i Conca Dellà, molt a prop del poble d’Isona. 

El projecte d’aquesta casa romana inclou, entre altres, la creació d’un itinerari senyalitzat des del jaciment fins a Isona, així com la recuperació d’una part d’aquest jaciment, que ja serà visitable aquest mateix estiu en coordinació amb el Museu de la Conca Dellà. Com a part de l’actuació per a fer visitable la vil·la, també s’han inclòs una sèrie de plafons informatius amb una recreació en 3D que es poden veure in situ mitjançant un codi QR. 

Visita de les autoritats al jaciment


Aquest dimarts han visitat el jaciment i el camp de treball que s’hi realitza algunes autoritats locals i comarcals, com l’alcaldessa d’Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós; el president i el vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Josep Maria Mullol i Toni Millet, que han estat acompanyats pels directors científics de les excavacions.

Mullol ha volgut remarcar que aquest camp de treball, realitzat en col·laboració amb la Direcció General de Joventut, ha permès als joves endinsar-se en el món arqueològic i descobrir nous tresors que amagava la nostra comarca. Mullol ha garantit que en el marc d’aquest camp de treball se seguiran desenvolupant diferents actuacions que permetran que aquest jaciment sigui un dels grans atractius del Pallars Jussà
 
El jaciment de Llorís va ser descobert l’any 2000 durant unes obres a la carretera C-1412b i el Consell Comarcal del Pallars Jussà n'ha impulsat la seva recuperació. El pressupost total de l’actuació és de 120.000 euros i està finançada per la Diputació de Lleida, l’Ajuntament d'Isona i la Conca Dellà i pel Departament de Presidència de la Generalitat de Catalunya.
Participació