Obituari

Mor la lleidatana Isabel Pallarès, ex-secretària general de la Intersindical-CSC

La docent va ser la primera dona que va liderar una central sindical de classe a Catalunya

per Ferran Casas, Barcelona, Catalunya | 25 de juny de 2021 a les 09:37 |
Isabel Pallarès, en una imatge d'arxiu. | Intersindical-CSC
L'exsecretària general de la Intersindical-CSC, Isabel Pallarès, ha mort aquest dijous a Barcelona, tal com ha informat el mateix sindicat. Pallarès, nascuda a Almacelles, al Segrià, el 1964, era docent de professió, treballava a l'ensenyament secundari, i es va començar a implicar sindicalment a la Intersindical-CSC als anys 90. Entre 1998 i 2013 va ser la secretària general del sindicat independentista convertint-se en la primera dona a Catalunya que liderava una organització sindical de classe. Deixa marit i dos fills després de patir una llarga malaltia.

Pallarès va ser escollida secretària confederal (el càrrec es convertiria amb el temps en el de secretària general) el 1998 en substitució de l'històric Miquel Porter i Moix. Després de quinze anys al capdavant de l'organització, que ara lidera Sergi Perelló, ella va cedir el testimoni a Carles Sastre, que durant el seu mandat l'havia acompanyada com a secretari d'Acció Sindical. Els anys de Pallarès al capdavant de la Intersindical-CSC expliquen l'evolució i el posicionament actual de la central, que en els darrers anys ha experimentat un fort creixement. Va aconseguir que es passés d'un model de sindicats autònoms federats a una organització de tipus més confederal i unitari i que les reivindicacions socials i nacionals es fessin més explícites i contundents. Pallarès encara estava activa als òrgans del sindicat: fomava part del seu secretariat nacional.


En l'esfera internacional, durant el seu mandat la Intersindical-CSC va consolidar la relació amb ELA i la CIG i va obrir relacions intenses amb LAB, que la van dur a crear la Plataforma de Sindicats de Nacions Sense Estat.

Des que s'ha fet pública la trista notícia, s'han anat reproduint nombroses mostres de condol a través de les xarxes socials, tant de l'àmbit sindical com de l'àmbit més estrictament polític. És el cas del president de la Generalitat, Pere Aragonès, qui confessa estar "molt colpit" pel traspàs de Pallarès. "Et trobarem molt a faltar", diu.

 

Participació