Tràfic

Cau una xarxa de tràfic de droga amb implicacions a Lleida

L'organització criminal traslladava la droga des de Portugal i Andalusia fins a França i altres països europeus

per Redacció, Lleida | 23 de juny de 2021 a les 13:00 |
Policies en una plantació de marihuana | Mossos d'Esquadra
Els Mossos d'Esquadra i la Unitat de Vigilància Duanera de Catalunya i Andalusia de l'Agència Tributària van detenir el 16 de juny passat sis homes i cinc dones, de nacionalitats espanyola i albanesa i d'edats compreses entre els 32 i 57 anys, com a presumptes autors dels delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, tràfic de drogues i contraban.

La organització criminal es dedicava a comercialitzar substàncies estupefaentshaixix, cocaïna i marihuana- des de Portugal i Andalusia fins a França i altres països de la Unió Europea, ja fos per carretera amb camions o pel mar amb les llanxes.


Durant la investigació conjunta, coordinada per l'Europol, es van localitzar diversos carregaments. La investigació va començar a finals del 2019 quan es va detectar un magatzem a la ciutat de Lleida que contenia tot tipus de material i utensilis que s'utilitzen per cultivar marihuana. A partir d'aquí els agents van iniciar una investigació que va permetre identificar diverses persones que estarien relacionades.

Setmanes més tard a França es va detectar un camió relacionat amb els investigats i al conductor se li van intervenir uns 16.000 euros. Al mateix conductor i també a França a l’abril de 2020 li van trobar 1.000 quilos d’haixix i 180 kg de marihuana. A partir d’aquests fets, els Mossos d’Esquadra i la Unitat de Vigilància Duanera de Girona van detectar que tenien objectius comuns i van formar un equip conjunt per investiga-ho.


Un d’ells es va produir el mes de juliol de l’any passat a l’A-2 a Sidamon quan van localitzar 218 quilos de marihuana ocults als calaixos laterals d’un camió. A França es van intervenir 748,3 quilos de resina d’haixix i a Osuna (Sevilla) es van comissar 236 quilos d’haixix amagats en una caleta molt sofisticada d’un remolc de camió localitzada gràcies a l’escàner de vigilància duanera.

Una altra confiscació molt important va produir-se a Portugal, on es va interceptar un carregament de més de 6 tones d’haixix i on van acabar detinguts i ingressats a presó diversos membres de l’organització. Lluny de desistir de l’activitat criminal, l’organització va refer-se i va crear noves infraestructures logístiques per continuar amb el transport d’estupefaents.


Identificar l'organització

Els investigadors van identificar tots els membres de l’organització criminal amb els diferents rols que tenien. El líder, d’origen albanès, s’encarregava d’organitzar i coordinar la resta de membres i gestionava els mitjans de transport com podien ser camions, furgonetes o narcollanxes per facilitar el transport d’haixix a diferents països de la Unió Europea. La seva dona s’encarregava de blanquejar els beneficis.

 

Participació