1 de 10
CONSUM

Fins a quin punt notarem la baixada de l'IVA de la llum a la factura?

La lletra petita de la mesura del govern espanyol per reduir els preus de l'electricitat

La factura de la llum s'abaratirà uns sis euros. | Pixabay
per Jordi Velert Irles, Barcelona, Catalunya | 22 de juny de 2021 a les 18:37 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de juny de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La factura de la llum s'ha encarit en els últims mesos. Les raons són la pujada dels preus al mercat majorista i des del juny el canvi de tarifes, amb l'arribada de preus diferenciats segons els trams horaris, per afavorir el consum al vespre o el cap de setmana.

Per contenir el que paguen els consumidors, el govern espanyol ha anunciat una rebaixa de l'IVA del 21 al 10% que s'aprovarà aquest dijous i es notarà ja en la pròxima factura de la llum. Però fins a quin punt es notarà a la butxaca? Aquesta és la lletra petita de la mesura.


La reducció de l'IVA és temporal i condicionada. No durarà més enllà de finals d'any i només s'aplica als consumidors que tinguin contractada una potència de fins a 10 kW. Si el preu de l'electricitat al mercat majorista baixés dels 45 euros per megawatt, s'anul·laria.

L'estalvi en el rebut mensual de la llum d'un usuari mitjà serà de 6,77 euros, segons calcula FACUA - Consumidors en Acció prenent com a referència les tarifes elèctriques dels darrers sis mesos. Per a l'administració, el cost serà de 1.300 milions d'euros, segons l'Airef.


"L'IVA s'ha de rebaixar de forma permanent i de moment el PSOE s'hi nega, només vol rebaixar-lo fins a finals d'any", argumenta a NacióDigital el secretari general de FACUA, Rubén Sánchez.

A més de la davallada de l'IVA, l'executiu espanyol suprimeix del juliol al setembre l'impost de generació que paguen les companyies elèctriques, del 7%. L'associació de consumidors s'hi oposa.


"No veiem sentit a traure a les elèctriques l'obligació de pagar aquest impost quan es podria continuar recaptant i dedicar a rebaixar el rebut l'excedent sobre les previsions que hi havia per a aquest any", defensa Sánchez. Això es podria fer, explica, reduint la part regulada de la tarifa que depèn del Ministeri de Transició Ecològica. 

 

Participació