Agricultura

La tempesta danya cereals i fruita de la Segarra, l'Urgell i el Pla

Unió de Pagesos demana agilitat al Departament d'Acció Climàtica en les valoracions a les explotacions afectades

per Redacció, Lleida | 18 de juny de 2021 a les 17:49 |
Pomes marcades per la pedra | Unió Pagesos
La tempesta de pedra i aigua que dijous a la tarda va afectar d'una forma més intensa el Berguedà, Urgell, Pla d'Urgell, Segarra, Conca de Barberà i Priorat ha deixat danys en cultius de poma, pera, cereal d'hivern -sobretot en blat i colza- i vinya, segons la primera valoració efectuada per Unió de Pagesos.

El sindicat remarca que en molts indrets van caure entre 40 i 50 litres per metre quadrat en pocs minuts. Unió de Pagesos demana al Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural una avaluació ràpida i acurada dels danys a les explotacions afectades.


Es calcula que els danys a pomes i a peres en algunes zones de l'Urgell com ara Bellpuig i del Pla d'Urgell, com és el cas de Vilanova de Bellpuig i Castellnou de Seana, entre altres, podrien ser d'entre el 30% i el 50%. La fruita va quedar marcada per l'impacte de la pedra.

Pel que fa al cereals, els més afectats han estat el blat i l'ordi a l'Urgell, el Pla d'Urgell i la Segarra, ja que el vent i la pluja van tombar les espigues. L'afectació a la Segarra podria superar el 30% en poblacions com ara Talavera i també de la Conca de Barberà com és el cas de Vallverd de Queralt, segons les primeres estimacions del sindicat.


A més, els cereals ja havien estat afectats els últims mesos per la sequera, i els últims dies, per la calor intensa.

Als municipis del Lloar i la Vilella Baixa, al Priorat, i en algun de la Segarra, la pedra i la pluja també van afectar la vinya. La tempesta també ha afectat prats de dall del Ripollès i la Cerdanya, que han quedat ajaguts, la qual cosa dificultarà la collita. També ha provocat fortes escorrenties en camps sembrats d'herba recentment i camins de zones com ara Ribes de Freser i Planoles.

 

Participació