Festa

Balaguer cancel·la la Transsegre però contempla alternatives festives a l'estiu

Els consells sanitaris obliguen a suspendre els actes; ni barques ni concerts

per Àlvar Llobet , Balaguer, 11 de juny de 2021 a les 00:04 |
Imatge d'una embarcació de la Transsegre | Paeria Balaguer
Les barques no baixaran pel Segre tampoc aquest 2021. Balaguer ha cancel·lat la festa de la Transsegre per segon any consecutiu a causa de la pandèmia, encara que enguany es contempla l'organització d'algun event festiu durant l'estiu que faci possible una revifada de la tradicional festa amb la vista posada al 2022, any en que es pretén recuperar-la en la seva totalitat.

L'organització de la Transsegre veu inviable una baixada per les aigües del pantà de Sant Llorenç i pel riu Segre entre Gerb i Balaguer durant el mes de juliol, per la qual cosa es descarta el descens de les embarcacions.


El gran desplegament logístic que comporta el trajecte aquàtic, amb més de 3.000 persones pel riu, és un escull per a l'organització en el context actual de pandèmia. Tot i els bons índex de vacunació i el relaxament de les mesures restrictives, les autoritats sanitàries alerten de la massificació de persones durant els propers mesos, per la qual cosa la Transsegre no es farà tal i com es feia fins el 2019.

De fet, tampoc es celebraran els concerts als marges del Segre a Balaguer pel mateix motiu sanitari. Tot i això, l'organització de la festa i la Paeria estan treballant en actes alternatius que es puguin celebrar durant l'estiu a la capital de la Noguera. Els responsables de la Transsegre havien plantejat la celebració d'algun concert amb pagament d'entrada, una proposta, però, que no s'ha concretat de moment.


Actes amb limitació d'aforament sí que es podrien tirar endavant com també una baixada de barques durant l'agost o el setembre fixada amb criteris sanitaris que evitessin l'aglomeració de moltes persones. Segons fonts consultades per aquest diari, aquesta darrera opció no es descarta però és altament improbable que s'acabi materialitzant atesa la necessària antel·lació que es precisa per preparar un descens pel riu.

Problemes econòmics agreujats per la pandèmia


La idea de pagar pels actes s'emmarca en una situació econòmica delicada per la qual travessa la festivitat. Des de fa anys, la Transsegre pateix problemes financers que han afectat, en algunes edicions, la contractació de grups de música per les festes nocturnes dels divendres i dissabtes.

La irrupció de la pandèmia no ha fet més que llastar encara més la guardiola de la festa atès que l'any 2020 no es va rebre subvenció pública, uns diners que havien servit per pagar deute d'edicions anteriors.

 

Participació