Astronomia

L'eclipsi parcial ha tapat el 5% del Sol a a Lleida durant una hora

El seu moment màxim ha estat a les 11.55 h

per Albert Vilanova, Barcelona, Catalunya | 10 de juny de 2021 a les 18:58 |
Evolució de l'eclipsi, des de vic | Emili Vilamala
Aquest dijous ha estat un d'aquells dies grans per als amants de l'astronomia: hi ha hagut un eclipsi anular de Sol. És a dir, quan la Lluna s'interposa entre la Terra i l'astre, però no tapa completament el disc solar i acaba deixant un anell il·luminat.

Ara bé, a Catalunya ha estat parcial i pràcticament imperceptible. En tot cas, les càmeres han pogut captar el moment. Galícia és el punt de l'Estat on s'ha vist més clarament, amb un 20% del Sol tapat.


Des del nostre país només s'ha pogut contemplar com la Lluna tapava un 2% del Sol. On es podia veure l'eclipsi amb més intensitat és al nord-est del Canadà, al nord de Groenlàndia i el nord-est de Rússia. A Catalunya, ha començat a les 11.19 h i ha acabat a les 12.33 h, amb el moment màxim a les 11.55 h.

Quan tindrem un eclipsi de Sol total a Catalunya? Segons les previsions, el 12 d'agost del 2026 i el 2 d'agost de l'any següent, 2027.


Com s'ha d'observar un eclipsi d'aquest tipus? Mai directament, encara que sigui parcial. Tampoc serveixen les ulleres de sol ni les radiografies. Es pot fer amb ulleres de soldador o, indirectament, projectar la imatge del sol sobre un full a través d'un telescopi.

 

 

Participació