Medi ambient

La Paeria farà una millora ambiental el tram urbà del riu Segre

L'actuació, subvencionada per l'ACA, preveu plantar arbres i arbustos i eliminar els macròfits de l'aigua

per Redacció, Lleida | 10 de juny de 2021 a les 16:31 |
Imatge del riu Segre al seu pas per Lleida | Paeria Lleida
L'Ajuntament de Lleida engegarà una actuació de recuperació i adequació ambiental de la llera del riu Segre al seu pas per la ciutat de Lleida, que inclou l'eliminació de macròfits i la plantació de nou arbrat i plantes arbustives.

Els treballs es duran a terme amb una ajuda de 60.000 euros que l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha concedit a la Paeria dins d'una convocatòria per executar actuacions de prevenció i reparació de danys en el domini públic hidràulic de lleres de rius. L'Ajuntament de Lleida preveu portar la setmana vinent el contracte a licitació per iniciar les obres pròximament.


Per una banda, es duran a terme plantacions d'arbres, amb 270 exemplars en diferents punts del tram del riu que discorre per la ciutat de Lleida, per tal de millorar-ne la naturalització. Les espècies elegides són el vern i el freixe de fulla petita, totes dues pròpies dels boscos de ribera. També es plantaran 1.980 arbustos, concretament tamarius i saulics. Al marge dret, es preveu la plantació arbòria en la zona més propera a l'assut de la Mitjana. Igualment, es plantarà vegetació arbustiva en els trams d'escullera entre el pont de Pardinyes i la sortida del riu Noguerola.

D'altra banda, s'actuarà per eliminar la densa massa de macròfits que s'ha desenvolupat, que dificulta la turbulència en la circulació de l'aigua i que són el substrat on es dipositen les larves de la mosca negra. En concret, es tallaran i retiraran els macròfits del tram urbà del Segre amb un vehicle amfibi, una retroexcavadora mixta i un dúmper. Una vegada tallades les plantes, es retiraran i s'abassegaran en contenidors al costat del riu en contenidors i es deixaran assecar i, més endavant, es portaran a una planta de compostatge.


Els treballs es duran a terme en els 1,95 quilòmetres del tram més urbà del riu (entre el pont del ferrocarril i el Pont Nou), que té gran presència de macròfits, que provoquen insalubritat. L'actuació permetrà millorar la capacitat de desguàs d'aquest tram del riu canalitzat i dificultarà la proliferació de la mosca negra, segons han explicat des de la Paeria.

 

Participació