Lleida detectarà problemes infantils de llenguatge oral amb un nou protocol

Té com a objectiu fer una detecció primerenca i donar una resposta adequada en cada cas

Un nen estudiant
Un nen estudiant | Europa Press
Redacció
10 de juny del 2021
Actualitzat a la 13:14h
Professionals dels departaments de Salut i Educació a Lleida han creat un nou protocol conjunt amb l'objectiu de detectar les dificultats en el llenguatge oral dels infants de forma precoç, per donar una resposta adequada a les seves necessitats i iniciar el procés de diagnòstic del trastorn del desenvolupament del llenguatge (TDLL) quan sigui necessari.

Es tracta d'un protocol específic de les comarques de Lleida, impulsat per un equip multidisciplinari de professionals de la pediatria, la logopèdia i la salut mental infantil de l'Institut Català de la Salut a Lleida, Gestió de Serveis Sanitaris, Sant Joan de Déu Terres de Lleida i del Departament d'Educació.

El protocol estableix els circuits per a la detecció precoç de possibles dificultats en el llenguatge oral dels infants -des de la primera sospita fins a la confirmació del diagnòstic quan cal-, concreta el treball en xarxa per part dels professionals de la salut i l'educació i explica, de forma entenedora, els signes d'alerta que la població general pot observar en les diferents etapes del desenvolupament.

El llenguatge oral és l'instrument de comunicació i el mitjà de relació per excel·lència entre les persones i, a la vegada, és l'eina fonamental per estructurar el pensament. Alguns infants que presenten un patró atípic d'adquisició del llenguatge pateixen un trastorn específic del llenguatge (TDLL), que es perllonga durant la infància i l'adolescència i que pot deixar seqüeles significatives en l'edat adulta.

Els infants amb TDLL tenen més probabilitat de tenir problemes socials, emocionals, de conducta i d'adquisició dels aprenentatges. Detectar aviat les dificultats en el llenguatge oral és fonamental per desenvolupar programes d'atenció a aquests infants i disminuir així molts dels problemes associats que poden aparèixer en el futur, en cas que existeixi un trastorn, assenyalen els promotors del protocol.