Síndic

La CUP porta al Síndic el tall d'aigua a una família dels Magraners

La PAH ha denunciat que la concessionària del servei l'ha deixat sense subministrament per impagament

per Redacció, Lleida | 9 de juny de 2021 a les 16:11 |
El Síndic de Greuges, Rafael Ribó | Adrià Costa
La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de Lleida ha denunciat aquest dimarts que la concessionària del servei públic d'abastament municipal d'aigua ha tallat el subministrament a una família dels Magraners en situació de vulnerabilitat, amb dues filles menors d'edat, per impagament.

Des de la PAH han exigit a l'Ajuntament de Lleida una solució "urgent" i que se sancioni a Aigües de Lleida-Aqualia, concessionària del servei. De la seva banda, la CUP de Lleida ha portat aquest cas a la Sindicatura de Greuges de Catalunya. A la vegada, els anticapitalistes plantegen a la Paeria estudiar la municipalització del servei o bé aprovar una ordenança fiscal de la taxa de l'aigua, "que podria aplicar fins i tot amb el servei externalitzat".


Des de la CUP també han presentat una queixa a l'Ajuntament de Lleida en què denuncia "la vulneració de drets fonamentals i en especial dels drets de la infància, que suposa deixar sense accés a aigua a una família en situació de vulnerabilitat".

La formació assenyala que s'està infringint la Llei 24/2015, de 29 de juliol, de Mesures urgents per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge i la pobresa energètica, que "obliga l'empresa subministradora a aplicar el principi de precaució, en base al qual no pot realitzar cap tall de subministrament sense demanar prèviament a serveis socials un informe que determini si la persona o unitat familiar es troba en risc d'exclusió residencial".


Així mateix, els anticapitalistes denuncien la "manca de control sobre el servei públic privatitzat" i exigeixen "depurar responsabilitats del concessionari, si no ha esperat a obtenir l'informe social previ, tot procedint per la Paeria a obrir un expedient sancionador per incompliment de contracte que doni lloc a la corresponent sanció en el seu cas".

La CUP també demana a la Paeria que doni explicacions sobre "si els serveis socials han rebut la petició d'informe i ha estat elaborat, o bé si no s'ha pogut fer el tràmit per quin motiu, si es podia haver impedit el tall cal saber com s'ha actuat".


Finalment, la CUP de Lleida recorda al govern municipal que disposa de dues vies per "per posar fi a aquesta situació de manca de control". D'una banda, "estudiar la municipalització del servei perquè retorni a mans publiques com a garantia de drets dels usuaris", i de l'altra, "l'aprovació d'una Ordenança Fiscal de la taxa de l'aigua, que podria aplicar fins i tot ara amb el servei externalitzat".

 

Participació