Comença la pitjor collita de préssec i nectarina dels darrers cinc anys

Ajuntaments i sector l'encaren amb "molta més tranquil·litat" que la passada per la vacunació als treballadors agraris

Redacció
09 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:42h
La collita de préssec ha començat
La collita de préssec ha començat | ACN
Els productors del Baix Segre han començat aquests dies la recol·lecció del préssec i la nectarina en una de les campanyes amb menys collita dels darrers anys, com a conseqüència de les gelades de la primavera.

La producció a les comarques de Lleida serà 11% inferior al 2020 -que ja va estar marcat per una davallada productiva important- i un 34% per sota de la mitjana dels últims cinc anys. El sector confia que aquesta situació es tradueixi en una millora dels preus. A la vegada, es requerirà menys mà d'obra que en altres campanyes. La producció a Catalunya de préssec i nectarina se situarà enguany entorn de les 306.610 tones. Al 2019, la producció va ser de 507.270 tones.

Així mateix, la vacunació contra als treballadors agraris fa que, tant des dels ajuntaments com d'empreses i pagesos, s'encari la campanya amb "molta més tranquil·litat" que la passada. El sector fruiter lleidatà encara la segona campanya agrària que es desenvolupa en el marc de la pandèmia.

Això comporta, de la mateixa manera que l'any passat, l'aplicació de protocols sanitaris i de seguretat al camp i centrals amb mesures com ara l'ús de mascareta, respectar distàncies de seguretat o prendre la temperatura als treballadors.

Tot això, l'experiència de l'any passat i, sobretot, els plans de cribratges de Salut i de vacunació a temporers, treballadors d'empreses fruiteres i pagesos fa que ajuntaments, empreses i productors encarin aquesta campanya amb "molta més tranquil·litat" que la passada, segons Manel Ezquerra, primer tinent d'alcalde d'Alcarràs (Segrià) i portaveu de la Plataforma Salvem la Pagesia, que agrupa els ajuntaments del Baix Segre. En aquest municipi, de moment no han detectat cap positiu entre treballadors agraris.