Torna la Fira de Sant Josep de Mollerussa

Torrent apel·la als "grans acords" de país per construir bases noves i afrontar el que vindrà després de la Covid-19

Part del recinte exterior de la 148a Fira de Sant Josep de Mollerussa, amb poca afluència de visitants.
Part del recinte exterior de la 148a Fira de Sant Josep de Mollerussa, amb poca afluència de visitants. | Oriol Bosch/ACN
Redacció
04 de juny del 2021
Actualitzat el 07 de juny a les 0:37h
La capital del Pla d'Urgell recupera aquest divendres i fins diumenge la fira agrícola de Sant Josep. Ho fa en unes dates gens habituals, i és que la pandèmia va obligar a cancel·lar l'edició de 2020 i a ajornar uns mesos la d'enguany en previsió d'una millora de la situació sanitària.

Amb 153 expositors que ocupen una superfície de 13.000 metres quadrats entre recinte exterior, pavellons i l'espai de les piscines municipals, és la fira més gran que se celebra al país des que va arribar la covid-19. El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, ha inaugurat el certamen i ha apel·lat als "grans acords i consensos" de país per construir unes bases noves i afrontar el que vindrà després de la Covid-19.

El conseller Torrent ha remarcat que gràcies al ritme de vacunació es va recuperant la normalitat i iniciatives com la de la Fira de Sant Josep són "bàsiques" per aquesta recuperació "imprescindible". En aquest sentit, ha afegit que les dades econòmiques avalen aquest "avançar en positiu" tot i que encara no es pot celebrar res i encara queda molta feina per fer.

De la seva banda, l'alcalde i president de Fira de Mollerussa, Marc Solsona, ha posat de valor que enguany, la novetat més destacada de la Fira de Sant Josep és que es fa. Així mateix, ha situat la pandèmia com una "oportunitat" per fer-la d'una forma diferent i ha remarcat la necessitat de fer fira perquè l'impacte de no celebrar-la el van notar l'any passat amb una important pèrdua d'activitat econòmica al comerç i la restauració de la ciutat.

Menys expositors i més restriccions i seguretat

El volum d'expositors que finalment participen a la Fira de Sant Josep és relativament inferior a l'edició que s'havia de celebrar l'any passat, quan se'n preveien 220. Malgrat això, l'organització firal ha dit que 153 és una bona xifra i s'ha posat de relleu el fet que el Saló de l'Automòbil, que celebra la 40ena edició, està al 100% d'ocupació amb un total de 25 expositors i 400 cotxes exposats. Al recinte exterior hi ha 73 expositors, principalment de maquinària agrícola, i als pavellons firals, n'hi ha 55 de diversos sectors empresarials i comercials.

Per tal que la fira sigui segura en plena pandèmia es fa control d'accés i aforament a tot el recinte. Més de 100 persones, entre cossos de seguretat i emergències i personal contractat, vetllen pel compliment de les mesures anti-Covid. El recinte firal té un únic sentit de circulació de visitant, que no poden superar la xifra dels 5.600 entre els sectors firals pròpiament dits i els 2.000 a la zona de les firetes situades al costat dels pavellons.

"És una bona idea fer la fira però serà complicat perquè està fora del seu context"

Santi Pàmpols, director comercial de la casa Audi al Garatge Dalmau de Lleida, és un expositor que assisteix des de fa molts anys al Saló de l'Automòbil de la Fira de Sant Josep. Ha valorat com una bona idea que es faci la fira però ha reconegut que serà "complicat" obtenir bons resultats de vendes perquè està fora del seu context. Primer perquè no és festiu a Mollerussa i la comarca i en segon lloc perquè dubta que s'hagi fet suficient publicitat del certamen més enllà de Lleida i per tant potser no vindran visitants que ho feien tradicionalment d'altres llocs del país com Tarragona i Barcelona.

Pàmpols també ha dit que s'han hagut d'adaptar a les mesures covid i per això hi ha més distància entre els cotxes exposats i caldrà netejar-los de dins cada vegada que algun possible comprador hi vulgui entrar a mirar-los.

De la seva banda, l'Àngel Pereira, responsable comercial de la marca Tecnapur a Rotecna, una empresa d'Agramunt (Urgell), ha assenyalat que per ells, el fet de venir a la fira els suposa "expectatives i oportunitats de negoci". Si bé ha reconegut que el canvi de dates també pot suposar una davallada en l'afluència de visitants, ha remarcat la necessitat de poder tenir contacte directe amb els ramaders per explicar de primera mà els beneficis del producte per a la gestió de les dejeccions que comercialitzen.

"Les dates no quadren amb la feina que tenim ara"

Finalment, un dels visitants a la primera jornada de la Fira de Sant Josep, en Josep Antoni Gesé, de la Franja, ha assenyalat que les dates del certamen no quadren amb la feina que tenen ara al camp, ja que acaben de començar a segar el cereal i en canvi al març, quan es fa tradicionalment la fira, estan més deslliurats. Han vingut perquè tenien interès en mirar una màquina i també per fidelitat, ja que hi assisteixen cada any. Això no obstant, ha reconegut que veuen la fira "fluixa" amb poca maquinària i poques ganes de comprar.