Art

Sorigué estrena la primera instal·lació permanent a l'Estat de Chiharu Shiota

Amb pedres i cordills "In the beginning was..." s'inspira en l'entorn industrial de la gravera a Balaguer

per Redacció, Balaguer | 4 de juny de 2021 a les 09:30 |
Chiharu Shiota, a PLANTA | ACN
El projecte PLANTA de la Fundació Sorigué ha presentat aquest dijous la primera instal·lació permanent a l'Estat espanyol de la prestigiosa artista Chiharu Shiota. Es tracta de l'obra "In the beginning was..." que ha estat creada específicament per aquest espai i s'inspira en el so de les pedres caient a les muntanyes de grava.

Per això, l'artista ha utilitzat per primera vegada la pedra com a element fonamental de la seva obra. Shiota ha explicat que per ella la pedra és "l'origen de tot" i que entén que els cordills que les uneixen en aquesta obra són les "connexions" que hi poden haver entre uns i altres. PLANTA té previst tornar a obrir al públic l'exposició d'obres a partir del pròxim 12 de juny.


Chiharu Shiota, present aquest dijous a Balaguer, ha parlat de les sensacions que ha viscut preparant aquesta instal·lació després de superar un càncer. En aquest sentit ha recordat que de petita volia ser pintora però que dibuixava amb cordills. Uns cordills que ara són els protagonistes de la seva obra i que no relaciona amb una perspectiva de gènere sinó que els concep com a "connexions" entre uns i altres.

De la seva banda, la presidenta de Sorigué, Ana Vallés, ha posat en valor el fet que l'artista japonesa ha fet servir per primera vegada en una instal·lació permanent la pedra com un element clau. Segons Vallés, per Shiota la pedra és "la metàfora de l'origen", mentre que per a la Fundació Sorigué, és l'origen del grup empresarial vinculat a les activitats que porten a terme en l'àmbit del treball amb la pedra i l'asfalt. 


L'obra parteix, d'una banda, a l'origen de l'univers; la densa trama formada per fils i pedres, que vol ser una evocació del cosmos, a través del qual l'artista fa prendre consciència de la fragilitat humana. És en aquest sentit, Shiota al·ludeix a l'origen del propi grup empresarial.

 

Participació