Lleida fa renàixer el «Piper J3», l'avió més antic de l'Estat

El model data de 1949 i ha estat reparat durant anys a Sabadell

Imatge de l'avió del 1949
Imatge de l'avió del 1949 | ACN
ACN / Àlvar Llobet
03 de juny del 2021
Actualitzat a les 16:27h
L'avió amb matrícula més antiga de l'Estat espanyol i amb credencial per volar és lleidatà. El Reial Aeri Club de Lleida ha presentat aquest dijous la restauració del "Piper J3", un aparell renascut que va arribar a la ciutat l'any 1949 procedent de Suïssa i que va funcionar als aeròdroms de Marganers i Alfés.

L'avió va estar aturat durant deu anys i en fa tres que ha estat objecte d'una reparació a Sabadell. Amb matrícula EC-ADS, aquest model va servir per entrenar tropes durant la Segona Guerra Mundial i també d'aparell per entrenar pilots.

Aquesta és una aeronau lleugera americana que va ser creada per entrenar les tropes per a la Segona Guerra Mundial i després hi va participar en combats. Aquest mateix model d'avió el van utilitzar, entre altre altres, Eleanor Roosevelt, Dwight Eisenhower i els generals George Marshall i George Patton.
 

Imatge de l'avió restaurat Foto: ACN


Es va començar a fabricar el 1936 amb vocació de popularitzar l'aviació i se n'han fabricat més de 20.000 exemplars, que s'han dedicat tant a usos civils com militars.

L'avió, que té matrícula EC-ADS i que és propietat de l'aeroclub lleidatà, es va fabricar el 1946 i va arribar a Lleida l'any 1949 i es va destinar a escoles de pilots com la de Lleida, segons ha explicat el pilot de l'aeroclub de Lleida, Antoni Saldaña. Ara, s'ha restaurat amb el suport de la Diputació de Lleida.