La Diputació demana planificar la instal·lació de parcs eòlics per evitar-ne la massificació

La moció ha tirat endavant amb els vots de la meitat del grup de Junts, que s'ha dividit per primera vegada

Imatge del ple d'aquest dijous
Imatge del ple d'aquest dijous | ACN
27 de maig del 2021
Actualitzat a les 20:06h

El Ple de la Diputació de Lleida ha aprovat una moció d'En Comú Podem que reclama una planificació participativa per instal·lar plantes de renovables i evitar així la concentració que es dona en zones concretes de la demarcació. El text s'ha aprovat amb els vots a favor d'ECP, ERC, PSC, UA i de dos diputats de JxCat.

Els representants del PDECat d'aquest mateix grup i la diputada de Cs s'han abstingut. La sessió també ha donat llum verda a incorporar 25 milions per reforçar el pressupost 2021 per pal·liar els efectes socioeconòmics de la pandèmia i lluitar contra el despoblament. D'aquests, 20 milions provenen de romanents de tresoreria, i cinc d'un préstec a llarg termini. El punt ha prosperat amb el suport de tots els grups i l'abstenció de Cs. 

El ple d'aquest dijous ha donat llum verda a l'aplicació dels romanents de tresoreria al pressupost 2021 de la institució per un valor de 20.035.000 euros i incorporar també 5 milions procedents d'un préstec a llarg termini.

D'aquesta manera, el pressupost de la diputació lleidatana per aquest any passa de 130,4 a 155,4 milions d'euros. Aquestes diners permetran reforçar el suport als ens locals lleidatans per pal·liar els efectes socioeconòmics de la covid-19 i desplegar polítiques per lluitar contra el despoblament. A la vegada, la Diputació reserva 7,3 milions dels romanents per a situacions d'urgència o per a pròxims exercicis.

Mocions

D'altra banda, la sessió ha aprovat, amb 16 vots a favor i 7 abstencions, la moció presentada pel grup d'ECP sobre el desplegament d'instal·lacions d'energia renovable a les terres de Lleida, l'Alt Pirineu i Aran. El text defensa les renovables però reclama planificar la instal·lació de noves plantes d'una forma respectuosa amb el territori i evitar que aquestes es concentrin de determinades zones de la demarcació. A la vegada, aposta per potenciar els projectes de comunitats energètiques locals i les petites o mitjanes instal·lacions. 

La moció ha prosperat amb els vots favorables dels grups d'ERC, PSC i Unitat d'Aran, a banda d'En Comú Podem. Dos dels diputats del grup de JxCat, Eloi Bergós i Rosa Maria Perelló, també han votat a favor i s'han desmarcat així dels representants del PDECat del mateix grup, que s'han abstingut. També ha optat per l'abetcnió la diputada de Ciutadans.  

També ha quedat aprovada, en aquest cas amb 23 vots a favor i una abstenció, la moció presentada pel PSC i UA en defensa del sector agroalimentari de Lleida i del de la fruita dolça com un motor econòmic i social. Al mateix temps, el text reconeix la bona tasca dels treballadors de la campanya de la fruita.

Altrament, el Ple ha avalat per unanimitat, per una banda, la moció de Cs per crear una aplicació mòbil d'Ara Lleida per difondre activitats, productes i serveis de turisme de la demarcació, i la presentada per tots els grups polítics de la Diputació en defensa del servei postal públic de Correus a la demarcació de Lleida.