coronavirus

Detecten només dos positius entre les més de 2.800 PCR fetes a els empreses agràries de Lleida

Durant la resta de la campanya de la fruita es faran cribratges seriats amb tests d'antígens ràpids

per Redacció, 27 de maig de 2021 a les 13:55 |
Cribratge massiu | Adrià Costa
El cribratge inicial de la campanya de la fruita que el Departament de Salut ha dut a terme durant el mes de maig a les empreses agràries de Lleida, ha finalitzat amb un total de 2 PCR positives de les 2.821 analitzades.

Entre els dies 3 i 21 de maig s'ha testat treballadors de 162 empreses agràries de tot el Segrià que, de forma voluntària, s'han adherit al programa per tal de detectar casos asimptomàtics entre les seves plantilles. Les proves s'han realitzat per mitjà de PCR amb automostra nasal en les mateixes empreses o, en el cas dels pagesos, en equipaments municipals de 10 pobles. Durant la resta de la campanya, les empreses que ho desitgin podran continuar fent cribratges seriats cada 15 dies amb tests d'antígens ràpids.


Els cribratges han estat organitzats per la Unitat de Salut Laboral de l'Agència de Salut Pública de la Regió Sanitària Lleida i, per dur-los a terme, s'ha comptat amb la col·laboració dels serveis de prevenció de riscos laborals de les empreses i dels mateixos ajuntaments.

A partir d'ara, els cribratges seriats durant tota la campanya es faran de forma autogestionada amb tests d'antígens ràpids (TAR) que la patronal PIMEC facilitarà a empreses i pagesia per mitjà de l'associació agrària JARC.


D'altra banda, durant la setmana vinent Salut farà proves a les plantilles d'una trentena d'empreses, que compten amb uns 160 treballadors, que han sol·licitat fora de termini adherir-se al cribratge inicial. Durant tota la campanya, en cas de brot, es duran a terme cribratges addicionals als periòdics fixats pel programa.

Des de Salut també indiquen que el fet d'adherir-se al cribratge agrari comporta el compromís de les empreses a organitzar la plantilla en grups de treball estables de 5-6 persones que, en cas d'un positiu, permetin identificar de forma àgil tots els treballadors que hagin de fer quarantena. Aquests grups estables s'han de mantenir també durant els descansos, a l'hora dels àpats i als vestuaris, i també al transport i l'allotjament, si aquests depenen de l'empresa.


Pla de treball per a la campanya agrària multidimensional

El Pla de treball per a la gestió coordinada de la campanya agrària de Lleida d'enguany, liderat per la Delegació del Govern a Lleida, estableix un seguit de recomanacions que els actors implicats han de tenir en compte per al desenvolupament de tots els àmbits de la campanya en un context de pandèmia.

Les accions que s'hi recullen s'adrecen a institucions, municipis, empreses fruiteres, centrals i cooperatives, i estan relacionades amb la vigilància i seguiment epidemiològic, els equipaments i recursos humans, els ajuts als ens locals, els incentius per a la contractació de treballadors temporers i els programes de cribratges i vacunació.

 

Participació