JARC rebutja el canvi de nom i competències de la conselleria d'Agricultura

El sindicat demana una reunió bilateral amb Teresa Jordà

Teresa Jordà, consellera d'Agricultura
Teresa Jordà, consellera d'Agricultura | Cristina Botey
Redacció
26 de maig del 2021
Actualitzat a les 14:56h
JARC ha demanat explicacions al Govern sobre el pes del sector agrari a la nova conselleria i per això han sol·licitat una reunió bilateral amb la consellera Teresa Jordà després de l'anunci del canvi de nom i competències del Departament d'Agricultura, que passa a ser el Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

El sindicat entén que el sector agrari és la base de l'alimentació i el motor que dinamitza les zones rurals. D'altra banda, apunten que pateix de forma molt directa els efectes del canvi climàtic i forma part de la solució. Per això, exigeixen que es defineixi si l'agricultura i la ramaderia tindran un paper central en les polítiques de la nova conselleria.

JARC vol transmetre el seu descontentament pel canvi de nom i competències de la nova conselleria ja que no inclou les paraules "agricultura i ramaderia", tot i que aquestes dues activitats són la base de l'alimentació. L'organització agrària considera que la conselleria hauria d'haver donat informació sobre el pressupost i les polítiques que hi abastirà.

Més enllà del canvi de nomenclatura, JARC considera que l'activitat agrària juga un paper fonamental en la dinamització de les zones rurals, enfortint el teixit econòmic, creant llocs de treball i evitant el despoblament, i vol que Jordà deixi clar si això es veurà reflectit en els pressupostos i les polítiques del nou Departament.

"Acció Climàtica" és, segons l'organització, un concepte molt ampli, en el qual es veuen implicades moltes activitats, i per tant hauria d'incloure polítiques transversals, no només centrades en els territoris rurals i l'activitat agrària, que de fet, són les que percentualment tenen menor impacte en la contaminació. Segons les dades publicades pel Departament de Territori i Sostenibilitat al 2018, la indústria és responsable de l'emissió del 31% del GEH, el transport del 29%, l'energia del 14% i les activitats agrícoles i ramaderes del 12%.

JARC sol·licita a la consellera que especifiqui quants sectors es nodriran d'aquest pressupost. L'entitat considera clau que Jordà defineixi clarament quin serà el pes que el sector agrari tindrà en la nova conselleria.

Segons JARC, aquesta importància hauria de quedar clara en el nom de la conselleria, que hauria d'incloure el mot Agricultura, com passa a altres comunitats autònomes. Per això, suggereixen que si el nom fa la cosa, s'hauria d'anomenar "Agricultura, Alimentació, Acció Climàtica i Agenda Rural".