Memòria

L'Espai Companys rep part de la barana del pont Avenida, on va ser entregat al franquisme

L'element l'ha lliurat l'Ajuntament d'Irun a la Generalitat

per Redacció, 20 de maig de 2021 a les 17:05 |
L'Espai Companys amb la barana del pont Avenida | ACN
L'Espai Companys del Tarròs (Urgell) ha rebut una part de la barana del pont 'Avenida', que connecta les poblacions basques d'Irun i Hendaia, on el 29 d'agost del 1940 l'agent de l'ambaixada franquista a París, Pedro Urraca, i un oficial de la Gestapo van entregar Lluís Companys a les autoritats franquistes.

Ara, habilitarà un espai per exposar-lo com a representació de l'exili i la repressió, i com a símbol de la relació entre Catalunya i el País Basc. L'Ajuntament d'Irun va aprovar al gener una moció presentada per l'Associació de Memòria Històrica del Bidasoa Kepa Ordoki per lliurar a la Generalitat un element de la barana en reconeixement i reparació de la memòria del que va ser president del govern català entre el 1934 i el 1940.


L'Ajuntament d'Irun va començar a reparar l'any 2019 l'històric pont 'Avenida', que data del 1915, atès el seu mal estat de conservació. L'actuació va permetre la recuperació de 65 mòduls i 65 elements ornamentals d'aquesta barana, la majoria dels quals s'han sortejat entre la població d'Irun; altres s'han reservat per a l'hoteleria i la restauració; un mòdul s'ha reservat per instal·lar-lo al futur museu d'aquesta ciutat basca, mentre que un altre s'ha entregat aquest dijous a la Generalitat, que l'ha dipositat a l'Espai Companys del Tarròs.

L'acte de recepció ha estat presidit per Gemma Domènech, directora general de Memòria Democràtica. Cal recordar que, gràcies al conveni de col·laboració signat l’any 2020 entre la Generalitat, mitjançant la direcció general de Memòria Democràtica del Departament de Justícia, la Diputació de Lleida, el Consell Comarcal de l'Urgell i l'Ajuntament de Tornabous, l'Espai Companys torna a ser visitable.


Ara, amb la instal·lació d’aquest nou element, s'espera donar-li un nou impuls que, juntament amb la museografia interactiva existent, fomentin la recuperació de la memòria democràtica de Catalunya, els valors democràtics i el respecte pels drets humans.

Pròximament, les institucions implicades organitzaran un acte públic en el qual es presentarà aquest nou element, que formarà part del patrimoni de l'Espai Companys i del poble català.

 

Participació