Un estudi mostra que alimentar les abelles amb fongs pot millorar la seva salut

L'empresa lleidatana Torrons i Mel Alemany i el CTFC han difós els resultats preliminars de la recerca

Josetxu Rodríguez durant la presa de mostres
Josetxu Rodríguez durant la presa de mostres | ACN
Redacció
19 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:54h
Dos fongs, un d'ells present als boscos catalans, podrien ser claus per millorar el sistema immunitari de les abelles. Així ho avancen els primers resultats d'un l'estudi, pioner a Catalunya, i que està impulsat per l'empresa lleidatana Torrons i Mel Alemany i el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, amb la col·laboració d'Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya) i l'apicultor Josetxu Rodriguez. La recerca podria significar un primer pas per millorar la salut de les abelles i per tant, fer-les més fortes davant de plagues agressives com la Varroa.

El projecte està finançat per la Generalitat i la Unió Europea. Es va iniciar el maig de 2020 arran de l'observació d'una davallada de les poblacions d'abelles. La raó es deu tant a factors ambientals, principalment derivats del canvi climàtic; com a també a altres condicionants que han anat apareixent, com podria ser la utilització de pesticides agrícoles (en particular la betulina i el glifosat) o nous depredadors (la vespa asiàtica, els virus i els paràsits).

Segons manifesten els impulsors de la recerca, aquest context obliga a l'apicultor a dedicar més temps intentant solucionar temes sanitaris que no pas a extreure els productes relacionats. Tot i que són diversos els factors que influeixen en la mortalitat de les abelles i en la quantitat i qualitat de la mel, afegeixen, sí que es pot intentar millorar la salut de les abelles, com també influir en la quantitat i la qualitat de la mel mitjançant la utilització de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes en molts estudis científics arreu del món.

Primers resultats

A les proves preliminars de l'estudi, es van utilitzar dues espècies de fongs amb aplicacions funcionals reconegudes. Es tracta del Reishi i Xiitake. El primer d'aquests fongs és autòcton i la seva utilització ha evidenciat una millora en el sistema immunitari d'aquests insectes.

La recerca s'emmarca en el BeeLab, el Laboratori de la Mel, el projecte de R+D+I de l'empresa lleidatana i podria significar un primer pas per millorar la salut de les abelles i per tant, fer-les més fortes davant de plagues agressives com la Varroa. No obstant això, es tracta de resultats preliminars pel que és necessari continuar investigant les espècies de fongs a utilitzar, les concentracions a emprar, la metodologia d'extracció o el període d'administració dels extractes a les abelles per a poder optimitzar tot el procés.

El projecte compta amb un pressupost total de 14.249 euros, dels quals 5.686 els aporta el DARP i 4.288 la Unió Europea, mitjançant el fons FEDER finançat a través del Programa de desenvolupament Rural de Catalunya 2014-20.