1 de 10
Temporada fruita

La Paeria oferirà lloguer social als temporers que arribin a Lleida

El pavelló 3 de Fira de Lleida tornarà a centralitzar el dispositiu d'atenció i disposarà de 122 places d'allotjament

per Redacció, 18 de maig de 2021 a les 16:05 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 de maig de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Ajuntament de Lleida posarà enguany a disposició de temporers pisos a un lloguer social. És una de les principals novetats del dispositiu que ha planificat la Paeria per aquesta campanya de la fruita. Inicialment, s'oferiran 104 places en 18 habitatges completament moblats. El cost serà de 4 euros per nit (120 euros al mes), a més d'una fiança de 100 euros.

El pavelló 3 de Fira de Lleida tornarà a centralitzar, a partir de l'1 de juny, els serveis que s'oferiran en el marc del dispositiu d'atenció sociolaboral per a les persones que arriben a la ciutat per treballar a la fruita. Hi haurà l'oficina única d'atenció i, a més, disposarà de 122 places d'allotjament d'emergència i s'hi oferiran àpats i serveis de dutxes, bugaderia i consigna.


L'Ajuntament de Lleida ha presentat aquest dimarts el dispositiu d'atenció sociolaboral per a les persones que arribaran a la ciutat aquest estiu per treballar a la campanya de la fruita i que no tenen cobertes les seves necessitats bàsiques.

Serà la segona campanya agrària que es desenvolupa amb la pandèmia de la Covid-19 i, per això, el dispositiu s'ha planificat des d'una visió "més global i territorial", amb major coordinació entre les diferents administracions i agents implicats, segons ha remarcat la regidora de les Persones, comunitat i agenda 2030, Mariama Sall. Es divideix en quatre pilars: atenció integral cap a les persones; accés i dret a l'habitatge; relació amb els agents d'interès, i promoció de la salut.


El dispositiu d'emergència per atendre els temporers es torna a ubicar al pavelló 3 de Fira de Lleida i funcionarà entre l'1 de juny i l'1 de setembre. Per una banda, acollirà l'oficina única d'atenció en què es farà una valoració de les persones que hi acudeixin i se les acompanyarà en la cerca de feina. A més, també s'oferirà als usuaris assessorament jurídic, mediació intercultural i suport sindical, a banda d'un servei d'interpretació.

El pavelló 3 de Fira de Lleida també oferirà diferents serveis d'acollida a temporers i persones en situació irregular que arribin a la ciutat. En aquest sentit, hi haurà 122 places per allotjament d'emergència on, inicialment, cada persona podrà passar-hi set nits i amb una pròrroga de tres més si es considera necessari. Així es valoraran les situacions de vulnerabilitat i poder allargar aquest període d'allotjament a l'alberg Jericó. Al pavelló, també s'oferirà esmorzar i sopar i els serveis de dutxes, consigna, bugaderia i de connectivitat.


Allotjament en habitatges

Una de les novetats d'aquesta campanya de la fruita a Lleida és que la Paeria posarà pisos a disposició de temporers que estiguin treballant i puguin pagar un lloguer social. Inicialment, s'oferiran 18 habitatges moblats i equipats amb un total de 104 places, 14 cedits per l'Empresa Municipal d'Urbanisme (EMU) i uns altres 4 per l'Agència de l'Habitatge de Catalunya.


El cost d'aquesta modalitat d'allotjament serà de 4 euros per nit (120 euros al mes) a pagar setmanalment i es requerirà una finança de 100 euros, que es retornarà quan es deixi el pis. Des de l'oficina única es derivarà a les persones a aquests habitatges, que estaran repartits per diferents barris de la ciutat, segons ha explicat el tinent d'alcalde i regidor d'Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte.

Treball en l'àmbit comunitari

Un equip d'educadors d'entorn faran sortides nocturnes per detectar persones dormint al carrer i possibles assentaments, així com per oferir medicació comunitària. A la vegada, hi haurà un equip de mediació promourà la bona convivència entre temporers i veïns i que oferirà assessorament i la derivació als recursos disponibles durant la campanya de la fruita a Lleida.

Promoció de la salut davant la Covid-19

El dispositiu d'atenció a temporers i sensesostre comptarà amb un referent Covid, encarregat de gestionar possibles casos durant la campanya i que es coordinarà amb Salut per a l'aïllament o seguiment de contactes i positius. A la vegada, s'ha establert un circuït assistencial i, en cas de necessitat, les persones es derivaran al CAP de Cappont.

Altrament, es facilitaran als temporers equips de protecció individuals. També s'elaborarà un cens de persones arribades a la ciutat per tal de poder actuar millor en cas de cribratges o vacunacions massives, d'acord amb el Departament de Salut.

Així mateix, l'Hotel Nastasi s'ha habilitat per acollir temporers i persones sense llar que hagin de fer aïllament per haver estat en contacte amb algun positiu de Covid-19 i que no disposin d'un lloc adequat on fer-ho. Funcionarà del 14 de juny al 14 de setembre i tindrà capacitat per a 40 persones en habitacions individuals. Les persones positives que no requereixin d'ingrés hospitalari es traslladaran a la granja escola La Manreana de Juneda (Garrigues), tal com ha previst Salut.

Cens per conèixer les necessitats de l'Horta de Lleida durant la campanya de la fruita

D'altra banda, es posarà en marxa un procés de recollida de dades per conèixer les necessitats reals de mà d'obra de l'Horta de Lleida amb la campanya agrària, que es podrà creuar amb el cens de les persones arribades a la ciutat. En aquest cas, es farà a través d'un tràmit online on els pagesos podran informar del nombre de treballadors que requereixen i sobre les necessitats d'allotjament.

Aquest cens servirà per millorar la planificació de la campanya de forma coordinada entre els diferents serveis municipals i mantenir una comunicació amb empresaris agraris, sindicats i cooperatives. A la vegada, aquest cens també servirà per difondre les mesures sanitàries per la Covid-19 i altres indicacions relacionades amb la campanya de la fruita.

L'Ajuntament de Lleida va oferir durant la campanya de la fruita 2020 aproximadament uns 11.000 allotjaments a unes 700 persones a través del dispositiu d'atenció que l'estiu passat també es va centralitzar al pavelló 3 de Fira de Lleida.

 

Participació