Acord per a la modernització i recuperació mediambiental del Canal d'Urgell

La Comunitat de Regants i l'IRTA treballaran en àmbits com la producció animal i vegetal i les indústries alimentàries

Regants del Canal d'Urgell i l'IRTA firmant el conveni
Regants del Canal d'Urgell i l'IRTA firmant el conveni | ACN
Redacció
13 de maig del 2021
Actualitzat a les 16:10h
La Comunitat de Regants dels Canals d'Urgell ha signat aquest dijous un conveni amb l'IRTA en el marc del seu projecte de modernització i de recuperació mediambiental. La iniciativa preveu la col·laboració en àmbits com la producció animal i vegetal, les indústries alimentàries, els agrosistemes i medi ambient i l'economia agroalimentària.

El president dels canals, Amadeu Ros, ha qualificat l'acord "d'històric" perquè l'IRTA és "tot un referent internacional". El director de l'IRTA, Josep Usall, ha ressaltat la "visió transversal" de l'institut en la gestió de l'aigua a través del coneixement per aprofundir en el valor de generar riquesa i transformar el territori de manera sostenible.

El conveni es contextualitza en el marc de dos projectes estratègics. D'una banda, la modernització de tota la zona regable dels Canals d'Urgell i el seu finançament amb el mínim cost de reg per al pagès, ja que la infraestructura garanteix l'obtenció d'aliments. Cal tenir en compte que aquesta acció ha d'afavorir l'aparició de nous cultius i la introducció de noves indústries, amb la disposició i el suport del sector agroalimentari, aconseguint una major rendibilitat de les finques.

De l'altra, el projecte mediambiental dels Canals d'Urgell que preveu la creació d'una via verda, la conservació de les banquetes, el seu arbrat, esporga i repoblament d'arbres en totes elles.

A la vegada, preveu l'adequació de totes les caselles, ponts i altres obres, conservant tot aquest gran patrimoni arquitectònic dels Canals d'Urgell amb l'objectiu de potenciar la creació d'un turisme de qualitat per a la zona regable per tal que els seus veïns puguin gaudir d'aquestes vies verdes.