Agricultura

Enllestida la concentració parcel·lària d'Agramunt en l'àmbit del Segarra-Garrigues

Jordà destaca que és una fórmula per "racionalitzar" l'espai agrari i millorar la rendibilitat de les explotacions

per Redacció, 12 de maig de 2021 a les 18:10 |
Un aspersor en una finca del canal Segarra-Garrigues, a Agramunt | Oriol Bosch/ACN
Ja està enllestida la concentració parcel·lària de finques en l'àmbit del canal Segarra-Garrigues d'Agramunt (Urgell) que consta de 3.039 hectàrees. La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha lliurat aquest dimecres les escriptures de propietat a una representació dels 421 propietaris beneficiats en un acte on ha destacat que aquesta fórmula, és per al Departament, una manera de "racionalitzar" l'espai agrari i rendibilitzar les explotacions.

La superfície total prevista de transformació en reg d'aquesta zona és de prop de 2.700 hectàrees repartides en tres sectors del canal. El 98% d'aquesta superfície disposa d'una dotació plena de reg de 6.500 m3/ha i any, i les 55 ha restants serà de 3.500 m3/ha/any.

Actualment, estan en disposició de regar en aquesta zona 1.620 hectàrees corresponents als sectors 2 i 3; i el sector 4.1 està executada la xarxa primària.

Segons la consellera Jordà, amb la concentració parcel·lària es fa un "pas més" per cohesionar el territori, racionalitzar de forma positiva l'espai agrari i millorar les condicions de conreu per facilitar la instal·lació d'infraestructures de regadiu. L'objectiu és la millora de les finques a partir de la unió i redistribució de la propietat de les parcel·les per a aconseguir unes millors condicions de treball, i per tant, la millora de la rendibilitat de l'explotació.


L'impacte econòmic de la concentració parcel·lària en el compte de resultats de les explotacions ubicades a la zona representa una disminució de les despeses corrents al voltant del 15%, aspecte de gran rellevància atenent les dificultats econòmiques per les quals travessen moltes de les explotacions. L'important estalvi és conseqüència de la disminució de la distància entre les diferents finques que conformen les explotacions, en reduir-se el nombre total de parcel·les de conreu, en un 38% respecte del nombre inicial.

Aquest fet representa que un gran nombre de propietaris ha vist reduït el nombre de finques de conreu a 1 o 2, obtenint-se així un important estalvi en gasoil, amb la corresponent reducció d'emissió de gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera, en despeses de manteniment de maquinària, i en el temps dedicat a les feines agrícoles.


De l'efecte derivat de la mateixa agrupació parcel·lària, i amb l'objectiu de permetre un accés confortable a les noves finques de conreu i drenar-les adequadament, el Departament ha invertit a la zona d'Agramunt més de 8,3 milions d'euros en actuacions, com ara l'execució de 79,2 quilòmetres de camins, 20,8 quilòmetres de col·lectors de drenatge subterranis, els corresponents entradors a finques, i també millores territorial amb l'afitament de noves propietats.

 

Participació