Música

Volen que el «garrotín» sigui considerat com a bé cultural de Lleida

El PSC defensa que cal "recuperar i protegir "aquestes cançons tan emblemàtiques de Lleida"

per Redacció, 12 de maig de 2021 a les 17:45 |
El Marquès de Pota, un dels mites del garrotín | ND
La Comissió Informativa de les Polítiques de Gestió Cultural i de Joventut de l'Ajuntament de Lleida ha aprovat aquest dimecres, a proposta del grup del PSC, la creació d'un grup de treball per reconèixer el 'garrotín' com a bé cultural de la ciutat. La regidora socialista Cristina Morón ha remarcat que és "una expressió genuïnament lleidatana i tramesa per les famílies gitanes de generació en generació, amb un contingut de la cultura popular de Lleida".

Per això, considera que cal convertir el 'garrotín' en un símbol de la ciutat i recuperar i protegir "aquestes cançons tan emblemàtiques de Lleida". El text de la taula de treball serà debatut en ple i traslladat posteriorment al Govern per tal de reconèixer la tradició arreu de Catalunya.


Morón ha destacat les aportacions de cantants com ara Lo Parrano, El Marquès de Pota i Paquito Abolafio i ha posat de manifest la necessitat de "mantenir i potenciar la diada del 'garrotín' i destinar un local a la ciutat com a punt d'activitats de difusió, foment i recuperació" de les cançons d'aquest gènere poètic i musical que consisteix en improvisar uns versos, amb una melodia determinada, sobre una música.

 

Participació