Festa Major

Lleida tanca amb èxit la Festa Major del «retorn»

La cultura popular omple els espais de la ciutat amb una programació on la tradició es fa present en l’ofici, l’ofrena i la ballada de Sant Anastasi a la plaça Sant Joan

per Redacció , 12 de maig de 2021 a les 10:28 |
Imatge dels diables de Lleida | Paeria Lleida
Lleida ha viscut aquest dimarts el dia gran de la Festa Major amb motiu de la diada del patró Sant Anastasi, dedicant gran part de la seva programació festiva a la cultura popular.

Durant la jornada matinal, la plaça Sant Joan ha acollit l’acte més lluït: la ballada de Sant Anastasi on totes les colles i agrupacions que formen part del seguici festiu han fet una demostració, a la qual ha assistit part de la corporació municipal, encapçalada pel paer en cap, Miquel Pueyo, i un nombrós públic que omplia l’aforament reservat a la plaça per les mesures de seguretat.


Seguint la tradició, una representació de la corporació municipal ha assistit aquest matí en la Catedral Nova a l’ofici de Festa Major. Enguany, a causa de les restriccions sanitàries, no s’ha pogut realitzar l’ofrena floral a la plaça Sant Joan, acte en què hi participen habitualment els elements del Seguici i altres entitats de la ciutat fent una passada de lluïment davant la imatge del patró. Aquesta tradició s’ha substituït per una ofrena simbòlica a l’interior del temple, en la qual han participat molts lleidatans i lleidatanes.

Tot seguit, l’alcalde i els regidors s’han desplaçat fins a la plaça Sant Joan per assistir al Ball de Sant Anastasi. Els grups i comparses que hi han pres part han estat el Ball de Diables, l’Àliga, el Ball de Bastons, la Moixiganga, el Ball de Moros i Cristians, el Ball de Cavallets, els Capgrossos i els Gegants, els quals han estat acompanyats musicalment per Timbalers de Ball de Diables, Gralles i Puputs, els músics del Ball de Bastons, els Ganxets, la Cobla Tres Quartants Bufalodre, els Vinardells, els Ministrers i els Carreter.


A més de la cultura popular, la programació també ha tingut un espai per la divulgació del patrimoni i el coneixement amb la inclusió de jornades de portes obertes al Turó de la Seu Vella, amb accés gratuït i visites guiades a la vella catedral i el Castell del Rei, i a l’Arborètum, el Jardí Botànic de la ciutat.

Durant el matí, els actes reservats per als nens i nenes s’han concentrat en els Camps Elisis. Sac Espectacles, amb El conte del Marraco, i Festa i Fusta, amb jocs familiars, han repetit activitats, mentre que la companyia "deParranda" ha desplegat tot un batibull d’actuacions pròpies de festa per a la mainada.

 

Participació