Pablo Hasel creu que l'Estat ha aconseguit l'«autocensura de molts artistes»

El raper lleidatà diu que la promesa de reformar el Codi Penal per evitar condemnes de presó per delictes d'expressió és "falsa"

Pablo Hasél, durant la detenció
Pablo Hasél, durant la detenció | ACN
Redacció
10 de maig del 2021
Actualitzat a les 11:34h
Pablo Hasel considera que la promesa del govern espanyol de reformar el Codi Penal per evitar condemnes de presó per delictes d'expressió és "falsa" i "només pretenia aturar les protestes". Així ho assegura en una entrevista que l'ACN li ha fet arribar al Centre Penitenciari de Ponent.

Valora el seu cas quan fa prop de tres mesos que està a la presó i a dues setmanes de la manifestació que s'està organitzant a Lleida, després d'una aturada de les mobilitzacions. Sobre les primeres protestes pel seu empresonament, Hasel només rebutja que una "minoria" ataqués petits comerços i insisteix que la violència la va exercir la policia contra els manifestants. El raper també lamenta que l'Estat hagi aconseguit que molts artistes "s'autocensurin".

Hasel diu que després d'aquestes setmanes empresonat està "fort" i decidit a continuar lluitant ja que s'ha refermat encara més.

Poc després del seu empresonament el govern espanyol va manifestar que volia canviar la llei perquè delictes com el seu no poguessin ser castigats amb presó sinó amb multes. Això no obstant, Hasel està convençut que l'executiu no vol canviar res, perquè sinó "ja ho hauria fet".

Creu que va ser una altra "promesa falsa" per aturar les protestes que es van desencadenar aquells dies i assegura que poden alliberar-lo però no ho fan, i "això ho diu tot". Així mateix, també apunta que casos com el seu tampoc mereixen multes i valora que fins que els "carrers no van cremar no es van ni pronunciar amb aquesta venuda de fum".

Hasel diu que la condemna per donar suport a la lluita armada i solidaritzar-se amb presos polítics que l'han practicada, o no, és menor a la d'injúries a la corona i als cossos de seguretat de l'Estat. Lamenta que això s'oculti a molts mitjans de comunicació i ho atribueix a què l'objectiu és que no volen que es coneguin els motius del seu empresonament per frases com que "la monarquia corrupta dóna lliçons des del seu palau imposant la misèria".

La violència a les protestes

Pablo Hasel s'ha pronunciat per primera vegada en contra d'una part de la violència que s'ha vist durant les mobilitzacions arran del seu empresonament. En concret, diu que rebutja només la que una petita minoria va protagonitzar atacant petits comerços. En aquest sentit, el raper insisteix però, que el que rebutja amb més contundència és la "violència del meu empresonament" i considera que es va fer així per atemorir a la resta i impedir la "llibertat d'expressió contra el règim". Hasel també afegeix que rebutja la violència de la "presència intimidatòria de la policia per vulnerar el dret a manifestació".