Aproven la millora de l'àrea industrial de Golmés i una nova connexió viària amb l'A-2

Urbanisme també dóna el vistiplau a la construcció de la seu del Col·legi de Metges a Lleida i una residència

Plànol de la nova ordenació dels sectors industrials de Golmés
Plànol de la nova ordenació dels sectors industrials de Golmés | ACN
Redacció
05 de maig del 2021
La comissió territorial d'Urbanisme de Lleida ha donat el vistiplau aquest dimecres a modificacions i nou plantejament per a millorar els sectors d'activitat econòmica a Golmés (Pla d'Urgell). Es tracta dels sòls discontinus del municipi, que conformen l'àmbit d'ús industrial oest, ubicats a banda i banda de la carretera N-II i limítrofs amb Mollerussa, al llarg d'uns 1.100 metres, entre la línia de tren Lleida-Manresa i el camí de Codís.

S'eliminen els habitatges previstos en aquesta zona per potenciar l'ús d'activitats econòmiques i es crea una nova connexió viària amb l'A-2. D'altra banda, Urbanisme també ha aprovat el Pla per construir la seu del Col·legi de Metges a Lleida i una residència per a metges interns residents.

L'ordenació que preveia fins ara el planejament municipal per aquesta zona, de 82 hectàrees, no contribuïa a completar la trama urbana de Golmés ni a facilitar l'activitat industrial. Entre d'altres, es preveia la construcció d'habitatges al bell mig de la zona terciària, atès que el POUM de 2007 es basava en una demanda d'habitatge i un creixement poblacional del municipi que amb el temps s'ha demostrat sobredimensionat. Els pisos previstos en aquesta zona mai s'han arribat a construir en els 13 anys de vigència del POUM.

Per la posició d'aquesta zona, l'Ajuntament considera més adient eliminar els usos residencials previstos i potenciar els usos industrials i terciaris, millorant, a més, les seves condicions de transformació urbanística.

Pel que fa a les connexions viàries, el POUM no considerava la relació d'aquests sectors amb l'entorn industrial de la propera Mollerussa i Vila-sana, ni la connexió directa amb l'autovia A-2. La modificació del planejament que impulsa ara el consistori de Golmés possibilitarà la construcció d'una nova infraestructura viària que recollirà el trànsit de tots aquests sectors productius i millorarà la seva connexió amb l'A-2.

Així, enllaçarà l'N-II amb l'anomenat vial nord que connecta Golmés amb Mollerussa i Fondarella per relligar els diversos àmbits industrials i desplaçar el trànsit pesat fora del nucli urbà de Mollerussa. La modificació del POUM abasta només els terrenys compresos a Golmés.

A més, es proposa una solució urbanística general per a tota la zona industrial de Golmés – Mollerussa. Els usos residencials es transformen en activitats econòmiques, possibilitant parcel·les més grans, adequades a les demandes actuals. Els equipaments públics es concentraran a la zona central, en una única peça de sòl. Els espais lliures s'agrupen en dos: un per completar l'illa on s'ubicarà l'equipament i un altre de protecció paisatgística de la nova infraestructura viària a l'est.

La modificació del POUM de Golmés s'elevarà ara a la Comissió de Territori de Catalunya per a la seva aprovació definitiva.

Nova seu del Col·legi de Metges a Lleida

D'altra banda, la comissió ha aprovat definitivament també un Pla de millora urbana que permetrà construir la nova seu del Col·legi de Metges de Catalunya a la ciutat de Lleida i també una residència per a metges al número 41 de l'avinguda Rovira Roure.
 

Simulació virtual de la seu del Col·legi de Metges a Lleida Foto: ACN



Concretament, la parcel·la de 1.306 metres quadrats que acollirà el Col·legi de Metges se situa en una illa ocupada per equipaments esportius, com són el gimnàs Ekke i el Camp d'Esports.

El Pla ordena la volumetria i les façanes de la futura seu del Col·legi de Metges, que també acollirà una residència per a metges interns residents i altres facultatius vinculats al món universitari. Així, es construirà un edifici de planta baixa contínua destinada a la seu del Col·legi i als accessos a la residència. Altres dues edificacions sobresortiran per sobre d'aquesta planta baixa i es destinaran a residència, amb uns 36 apartaments. Al soterrani s'habilitarà un aparcament.