Lleida vol incentivar l'ús del català entre els treballadors del comerç d'alimentació

La promou el Consorci per a la Normalització Lingüística i també es porta a terme a Barcelona i Santa Coloma de Gramenet

Redacció
05 de maig del 2021
Actualitzat a les 17:37h
Presentació del projecte 'Comerços aprenents',
Presentació del projecte 'Comerços aprenents', | ACN
Lleida participa en la campanya pilot 'Comerços aprenents' del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), destinada a facilitar i incentivar l'ús de la llengua catalana entre les persones que en tenen poc coneixement i que treballen en el sector del comerç d'alimentació de la ciutat.

Durant deu sessions, el personal tècnic del CPNL de Lleida dotarà els comerciants d'estructures bàsiques per a una comunicació àgil en català. Aquesta iniciativa, que també s'està duent a terme a Barcelona i a Santa Coloma de Gramenet, a Lleida compta amb la col·laboració des de principis d'any de la regidoria de Consum, Comerç i Mercats de l'Ajuntament de Lleida.

El mes de març va començar l'observació dels establiments comercials del barri de Noguerola per detectar-ne els que tinguessin mancances lingüístiques a l'hora d'atendre els clients en català. Aquest període d'anàlisi, l'ha fet el CPNL en col·laboració amb l'Associació de Veïns i Comerciants de Noguerola i l'àrea de Comerç de la Paeria. Progressivament, s'anirà estenent per tota la ciutat a l'Eix Comercial, la Zona Alta, el Clot, Centre Històric, Democràcia i altres zones que hi puguin estar interessades.

L'objectiu de la campanya pilot és oferir formació específica en forma de píndoles de quinze minuts sobre gramàtica, vocabulari i fraseologia. Aquestes sessions es faran en horari comercial i en els comerços mateix. Els tècnics de normalització lingüística aniran a impartir aquesta breu formació als establiments que així ho desitgin. A més, també aprofitaran per tractar-hi alguns aspectes sobre sensibilització lingüística.

Durant deu sessions, el personal tècnic del CPNL de Lleida dotarà els comerciants d'estructures bàsiques per a una comunicació àgil en català. Lleida és una de les primeres ciutats catalanes on es desplega el programa 'Comerços aprenents' amb l'objectiu principal de facilitar i incrementar la presència de la llengua catalana en les converses comercials.