Prova pilot amb contenidors d'obertura intel·ligent a tres municipis del Pla d'Urgell

Sidamon, Vilanova de Bellpuig i el Palau d'Anglesola, volen superar el 50% de reciclatge

Presentació del pla pilot de recollida de brossa amb contenidors intel·ligents
Presentació del pla pilot de recollida de brossa amb contenidors intel·ligents | ACN
Redacció
04 de maig del 2021
El Consell Comarcal del Pla d'Urgell començarà una prova pilot als municipis de Sidamon, Vilanova de Bellpuig i el Palau d'Anglesola, que consisteix en l'obertura intel·ligent de contenidors amb el telèfon mòbil – a través de l'aplicació Civiwaste – o amb una targeta.

L'objectiu és incrementar el percentatge de reciclatge i superar el 50% que fixa la Unió Europea (UE) per al 2025 a la vegada que es manté la llibertat d'horaris actual per tirar la brossa segons la disponibilitat de cada unitat familiar. Al mateix temps, es vol tendir cap a la implantació d'una taxa justa en funció de com es recicli a cada municipi. La prova es farà durant un any i comportarà el tancament de 75 contenidors soterrats.

Els tres municipis on es fa la prova representen el perfil mitjà de municipis de la comarca per la seva demografia. A banda del tancament de 75 contenidors soterrats, també se n'haurà de tancar algun de superfície. Són els de residus d'orgànica, d'envasos lleugers i de rebuig i la prova començarà a aplicar-se a partir del juny. En concret, l'1 de juny a Sidamon, el 7 de juny a Vilanova de Bellpuig i el 14 de juny al Palau d'Anglesola.

Els contenidors de vidre i paper continuaran oberts, però amb una boca més reduïda per evitar que s'hi dipositin residus que no pertoquin. Per les seves característiques, aquesta prova pilot en contenidors soterrats és pionera a tot Catalunya i no comporta cap cost per als municipis participants gràcies a la col·laboració de l'Agència Catalana de Residus, Ecoembes i Ecovidrio.