La Paeria augmenta un 60% l'oferta per a nadons de fins a un any a les escoles bressol

El període de preinscripció comença el 6 de maig, amb 577 places públiques vacants a Lleida per a infants de 0 a 3 anys

Una professora amb dos nadons, a l'Escola Bressol de Balàfia de Lleida.
Una professora amb dos nadons, a l'Escola Bressol de Balàfia de Lleida. | ACN
Redacció
03 de maig del 2021
Actualitzat el 04 de maig a les 9:32h
El dia 6 de maig comença el període de preinscripció a la Xarxa d'Escoles Bressol Municipal de Lleida i a l'Escola Bressol Pública de La Faldeta amb una oferta de 577 places vacants (539 municipals i 38 corresponents a l'Escola Bressol La Faldeta de la Generalitat).

D'entre les novetats per al curs 2021-2022, la tinent d'alcalde i regidora d'Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes, Sandra Castro, ha explicat que la Paeria obre quatre noves aules per a nadons i que per tant s'amplia l'oferta de places d'entre 0 i 1 anys fins a les 62, un 60% més. A més, ha afegit Castro, s'amplien els horaris d'acollida i s'apliquen quotes flexibles de menjador adaptades a les necessitats de les famílies.

Castro ha visitat aquest dilluns les aules de nadons de l'Escola Bressol de Balàfia i ha presentat les principals novetats del proper curs escolar, que ofereix, en total, 940 places de bressol municipals per a infants de 0 a 3 anys, de les quals 577 estan vacants.

La regidora ha explicat que al mes de desembre van passar una enquesta a les famílies on els preguntaven sobre els horaris per poder conèixer quines eren les seves necessitats. Partint d'aquestes demandes, ha afegit, l'Ajuntament de Lleida va crear dues modalitats d'horari; l'horari complet i l'horari intensiu de matí, que permet portar l'infant fins a les 12 h o poder fer addicionalment el servei de menjador i recollir-lo a les 15 h.

A més, el nou curs escolar a les Escoles Bressol Municipals oferirà una major flexibilitat horària per a les famílies, ha anunciat, amb nous horaris d'acollida a la tarda, de les 16.30 h a 17 h i de 17 h a 17.30 h, i l'avançament en l'horari d'acollida de matí, a les 7.45h (fins ara era a les 8 h).

Aules per nadons

L'Ajuntament de Lleida obrirà quatre aules més per a nadons el proper curs, una a l'EBM Bordeta, una a l'EBM Pardinyes, una a l'EBM Gargot i una a l'EBM Secà, sumant 24 places més per aquesta franja d'edat i arribant així a les 62.

Amb les noves places específicament per a nadons "donem resposta a una demanda creixent per part de les famílies com és l'escolarització en l'etapa 0-1 anys. La majoria de les famílies necessiten dur els seus infants a les bressol des del moment en què s'incorporen a treballar i això era una mancança que calia esmenar", ha destacat Castro.

Actualment, hi ha dos aules de nadons a l'EBM de Balàfia, una a l'EBM La Mitjana, una a l'EBM Albarés, una a l'EBM Parc de Gardeny i dues places de nadons a les escoles petites (Sucs, Raimat, Magraners i Llívia), que comparteixen espais amb els infants d'un any.

Nou sistema progressiu de pagament i augment de les bonificacions

Una de les novetats més destacades de la preinscripció del curs 21-22 és l'aplicació d'un sistema de tarifació progressiu per a les quotes de les EBM que té com objectiu garantir l'equitat en l'accés de totes les famílies a l'educació 0-3, ha explicat Castro.

"Volem incrementar les oportunitats dels infants, conscients que l'educació és un puntal bàsic per al desenvolupament de les persones, també en edats primerenques. És un sistema que no és nou, que parteix de la renda de les famílies i que funciona fa anys en altres grans ciutats de Catalunya. Amb la seva aplicació complim amb la recomanació del Síndic de Greuges en un informe que data de 2015", ha detallat la tinent d'alcalde.

El ventall de preus de la quota d'escolarització va dels 23 euros en horari complet i 16,10 en horari intensiu per a les rendes més baixes, als 200 i 140 euros per a les famílies amb rendes més elevades. Aquest seria el preu bàsic al qual cal sumar serveis com el de menjador o el d'acollida. "Si bé inicialment hi ha 10 quotes per a cada modalitat horària, hi ha fins a 120 quotes diferenciades en funció de la situació de cada famílies i de les bonificacions que poden gaudir", ha remarcat Castro.

El curs 21-22 incorpora més bonificacions per a les famílies nombroses o monoparentals (tindran un 50% de bonificació respecte al tram que els correspongui) i hi haurà descomptes addicionals del 10-15% per a famílies amb infants amb discapacitats, amb 2 o 3 fills matriculats a les EBM o que tinguin infants en acollida.

Sobre la mitjana de pagament de les famílies, Castro ha explicat que la regidoria d'Educació es va assessorar amb els experts d'economia aplicada de la universitat i es va fer "una estimació que el cost mitjà, tenint en compte la renda de les famílies de Lleida, seria sobre 111 euros, sense comptar bonificacions". "En l'estimació per barris oscil·lava entre els 69 euros en els barris amb les rendes més baixes i els 164 euros dels barris amb les rendes més altes. Serà una minoria la que acabi pagant la quota més alta", ha puntualitzat.

Novetats servei de menjador

Fruit del treball conjunt amb la comunitat educativa de les bressol, aquest curs s'adapten les quotes del servei de menjador a les noves necessitats de les famílies, algunes derivades del teletreball. Aquest curs les famílies que ho desitgin, podran agafar la quota de mig mes (10 dinars).

També s'han introduït millores pel que fa als menús del servei de menjador. "La dieta i el menjar dels infants de les bressol és una qüestió, per nosaltres, important i per això, per aquest curs hem introduït millores per garantir al màxim la qualitat dels aliments amb què es fan els menús dels infants de les bressol. En la darrera licitació per al Servei de menjador s'ha incorporat que l'empresa ha d'introduir, de forma setmanal, 3 productes de proximitat, 2 de producció integrada, 2 d'ecològics que s'especificarà en els menús que es faciliten a les famílies i tenir a disposició de l'Ajuntament la facturació corresponent dels productes amb certificació de qualitat dels productes ecològics, de producció integrada i de proximitat", ha explicat la tinent d'alcalde.

Cada mes hi ha una reunió per avaluar el servei amb la participació de dues directores, un representant de les famílies i personal de la Regidoria, a més d'una representant de l'empresa que ofereix el servei de menjador on es repassen totes les incidències que s'han produït en aquest període.

Detall de les places vacants per al curs 21-22

La preinscripció comença el dia 6 i s'allargarà fins al dia 21 de maig. Es podrà fer on-line o a les escoles bressol de 12 h a 13 h i a l'Oficina Municipal d'escolarització de la Regidoria d'Educació de 9 h a 13.30 h mitjançant cita prèvia. El dia 28 de maig es publicarà la relació baremada de les places. El 31 de maig es farà el sorteig per determinar l'ordre en casos d'empat i els dies 2, 3 i 4 de juny són els terminis de reclamació. La publicació definitiva de l'alumnat admès es realitzarà el dia 11 de juny i el període de matrícula per als nous alumnes tindrà lloc de l'11 al 23 de juny.

Pel que fa a les places per EBM, a l'Albarés n'hi ha 60, a Balàfia 52, a la Bordeta 22, a Cappont 40, al Centre Històric 28, a l'EBM Gargot 16, a La Mitjana 59, a Llívia 18, als Magraners 21, al Parc de Gardeny 40, a l'EBM Pardinyes 26, a Raimat 15, a l'EBM Rellotge 34, a Ronda 39, al Secà 49, a Sucs 20 i a l'EBP La Faldeta 38.