Inversió

Endesa invertirà més de 6 milions d'euros per millorar el servei elèctric a les Garrigues

Amb partides en alta i mitja tensió, telecomandament de 55 instal·lacions i sensorització de centres de transformació

per Redacció, 3 de maig de 2021 a les 16:09 |
Endesa i el Consell Comarcal de les Garrigues s'han reunit per posar en comú les millores planificades per la companyia en el període 2021 – 2023. D'aquesta manera, s'ha anunciat una inversió superior als 6 milions d'euros encaminada a millorar i reforçar la qualitat i la continuïtat en el subministrament elèctric, que inclou actuacions en infraestructures d'alta i mitjana tensió, el telecomandament de 55 noves instal·lacions i la sensorització de diversos centres de transformació repartits estratègicament per tota la seva geografia.

En total, s'actuarà en més de 62 quilòmetres de línies de mitjana i baixa tensió arreu de la comarca. L'actuació més destacada és la reforma integral d'una línia de 44,6 quilòmetres amb la substitució de 320 suports.


Endesa preveu augmentar el nombre de punts telecomandats de la xarxa elèctrica de les garrigues, passant del 128 actuals als 183. El telecomandament és un element essencial per tal de garantir la continuïtat del servei als clients, ja que es doten les infraestructures d'un sistema de control remot que permet, davant d'una incidència o eventualitat, maniobrar-les i accionar-les a distància, tot evitant el desplaçament de brigades, amb el lògic guany de temps de reposició.

A banda d'aquests treballs, també destaca la digitalització d'infraestructures de diferents centres de transformació de les Garrigues (129 en total) amb l'objectiu d'aconseguir una xarxa cada cop més intel·ligent.


La inversió més significativa i singular es farà enguany; també és la més rellevant de tota la demarcació de Lleida. Es tracta de la reforma integral d'una línia elèctrica de 25kV de 44,6 quilòmetres de longitud que alimenta poblacions de Castelldans, l'Albagés, el Soleràs, els Torms, Puigverd de Lleida, Granyena de les Garrigues i Juncosa. Amb una inversió d'1 milió d'euros, no només es substituirà tot el cablejat tradicional per nou cable trenat, sinó que es canviaran els 320 suports de fusta de la infraestructura per uns nous fabricats de polièster reforçat amb fibra de vidre.

La totalitat de la nova línia, que s'està reformant amb l'ajuda d'un helicòpter, comptarà, segons la companyia, amb dispositius de protecció d'avifauna, que s'han dissenyat per trams i estudiats cas a cas, tenint en compte la climatologia, la flora i la fauna, de manera que s'aplicarà en cada suport la tecnologia més adequada per tal de minimitzar les interaccions amb l'entorn.


El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, ha valorat positivament les millores "molt esperades", ja que des de fa temps, es patien microtalls de llum "molt molestos per als usuaris". Setó també ha recalcat que fa temps que aquestes mesures s'havien d'haver posat en marxa, però que per culpa de la Covid-19, no s'havien pogut endegar encara. Ara confia que es puguin fer realitat el més aviat possible.

 

Participació