El guarda de Certascan denuncia la FEEC per violació de domicili

Espanyen i canvien els panys del refugi per procedir a fer fora el guarda del refugi des de fa 28 anys. El rerefons és una disputa dels antics propietaris que en volen la gestió al marge d'Endesa.

per Ecodiari , 18 d'abril de 2011 a les 13:47 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'abril de 2011 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El refugi de Certascan perilla de ser privatitzat. Foto: Montserrat Escayola.

El guarda del refugi, Alejandro Gamarra, Jan, ha presentat denúncia als Mossos d'Esquadra en contra el president de la FEEC (Federació d'Entitats Excusrionistes de Catalunya), Jordi Merino, tots els membres de la junta de la FEEC, i les dues persones que van trencar els panys com a presumptes responsables de violació de domicili. Els fets es remunten al passat divendres 15 d'abril, quan el president de la Federació va enviar un correu electrònic al guarda del refugi en el qual li comunicava que pujaven, amb helicòpter, al refugi de Certascan amb un notari i que l'esperaven a les quatre de la tarda (a les dues hores d'enviar el correu).


Alejandro Gamarra tenia tres hores de camí a peu fins al refugi i quan hi va arribar va trobar el pany d'accés trencat, apuntalada la porta amb unes cordes i la finestra d'una habitació oberta. Gamarra ha explicat al facebook que va reparar el pany de l'entrada i va baixar fins a Sort a posar una denúncia als Mossos d'Esquadra.

Gamarra va tornar als refugi dissabte i es va trobar que com a mínim havien trencat i canviat els tres panys per poder entrar al refugi, per la qual cosa no pot accedir a l'interior per comprovar si han fet altres actuacions i tampoc pot veure tots els estris personals i de la seva família.


El guarda del refugi es va posar en contacte amb els Mossos d'Esquadra i el van informar que havien parlat amb el president de la FEEC, el qual assumia totes les responsabilitats d'aquesta actuació que havia estat executada per dues persones. "La FEEC és sabedora, per dos burofax de la meva advocada, que no considerem correcta la seva resolució, per la qual cosa el refugi no està desocupat i segueixo donant el servei que m'obliga el meu càrrec de guarda. No hem rebut resposta, ni demanda de parlar com hem demanat'', explica Gamarra. El guarda ha afegit que ''l'actuació correcta és la de presentar denúncia davant dels Tribunals, perquè únicament ells tenen dret a actuar''.

La denuncia ha estat presentada contra Jordi Merino, president de la FEEC, i contra tots els membres de la junta de la Federació, a més de contra Agustí Turón i Sergi Turón com a presumptes responsables de la violació de domicili.


La privatització de la muntanya

En el rerefons d'aquests fets sembla que hi ha l'intent dels antics propietaris, que van cedir el refugi a Endesa, de privatitzar el lloc. El vicepresident de la FEEC —entitat que gestuona el refugi—, Josep Maria Peixó, ho va deixar ben clar en una entrevista concedida a la revista Desnivel: ""Hi ha un compromís per part dels propietaris del terreny de mantenir obert el refugi de Certascan sempre que es canviï el guarda".

El refugi de Certascan, un dels que componen el circuit de popular "La Porta del Cel", va ser construït a principis del segle passat per FECSA (actualment Endesa) com a habitatge dels treballadors de la presa en uns terrenys que pertanyien a una comunitat de ramaders de la vall. El 1975 l'empresa elèctrica el va cedir a la FEEC perquè l'utilitzés com a refugi guardat, encara que ja era utilitzat pels muntanyencs des dels anys quaranta. La cessió expira l'any 2019.

No obstant això, des de l'any 2002, els propietaris del terreny reclamen que el refugi passi a ser de la seva propietat al·legant que no s'està utilitzant per al fi per al qual va ser concebut. "El que passa és que ara el refugi funciona bé", diu Alejandro Gamarra, i afegeix "Quan jo el vaig agafar fa 28 anys estava fet una autèntica ruïna". Alejandro és impulsor de la Porta del Cel, un dels circuits pirinencs més concorreguts que utilitza precisament aquest refugi. Fa uns mesos, Alejandro va rebre la notificació per part de la Federació que no se li renovaria el contracte per al 2011, per "no haver-se presentat "a una reunió de la FEEC", segons el propi Alejandro. La Federació per la seva banda, va fer públic un comunicat en què assegurava que Alejandro Gamarra no va acudir tampoc a una segona cita, pel que van procedir a informar per mitjà d'un burofax que no se li prorrogava el contracte.

"Tot és fruit de la mala relació que té el senyor Gamarra amb els ramaders i amb molta gent de la vall", assegurava Josep Maria Peixó a Desnivel . "Nosaltres estem al mig i no hi podem intervenir", diu el vicepresident.

L'origen de la mala relació és un litigi que va iniciar Alejandro Gamarra contra els ramaders quan aquests van tancar la pista que arriba al refugi amb una cadena. El jutge va sentenciar a favor de Gamarra i va obligar els ramaders a facilitar-li una clau. Des de llavors les coses no han fet més que deteriorar-e arribant a la situació actual en què els ramaders van donar un ultimàtum a la FEEC: "O apartem Gamarra del refugi, o el tanquen", resumeix Feixa, que assegura que els propietaris s'han compromès a signar un conveni a tres bandes amb la FEEC i Endesa perquè el refugi continuï obert i doni servei als muntanyencs.

No obstant això, Peixò adverteix que si les pressions per mantenir Gamarra al refugi continuen, els ramaders podrien cansar-se i tancar el refugi. L'empresa hidroelèctrica, per la seva banda, s'ha rentat les mans i ha traslladat el problema a la FEEC, ja que és aquesta institució la que té signat el contracte amb Alejandro Gamarra.

La FEEC, per la seva banda, ja va fer públiques les bases del concurs per buscar un nou guarda, encara que Alejandro es nega a marxar recolzant-se en les adhesions dels muntanyencs i clubs i el suport que ha rebut per part de l'Ajuntament de Lladorre, en el terme municipal on es troba el refugi. L'Ajuntament va emetre un comunicat el passat 26 de gener defensant la "gran professionalitat i dedicació" d'Alejandro Gamarra.

+ informació:

Entrevista del programa "Límit Vertikal", de Ràdio Molins de Reui, el març d'enguany, amb Alejandro Gamarra, guarda del refugi de Certascan.Descàrrega
.

 

Participació