Sant Jordi a Tàrrega amb un espai de llibreries i floristeries i un altre d'entitats

Bon ambient entre compradors i venedors que destaquen les ganes de recuperar la Diada després del confinament

El carrer del Carme de Tàrrega, amb parades de llibres i roses i compradors, durant la Diada de Sant Jordi
El carrer del Carme de Tàrrega, amb parades de llibres i roses i compradors, durant la Diada de Sant Jordi | Oriol Bosch/ACN
Redacció
23 d'abril del 2021
La Diada de Sant Jordi es celebra a Tàrrega amb dos espais diferenciats per compatibilitzar la participació de llibreries i floristeries amb la d'entitats. Així ho ha decidit l'Ajuntament per tal d'adaptar la festa a les mesures de seguretat sanitària per la pandèmia de la Covid-19.

El públic pot trobar les últimes novetats editorials i una àmplia varietat de roses naturals al carrer del Carme mentre que el teixit associatiu es concentra al Pati amb més d'una vintena de parades. En general s'ha respirat bon ambient entre compradors i venedors que han destacat les ganes que hi havia de recuperar la festa després d'un any "en blanc" pel confinament.

El Sant Jordi es viu a Tàrrega en dos espais diferenciats per complir amb els protocols sanitaris. D'una banda, el carrer del Carme acull les tradicionals parades de llibres i floristeries mentre que la plaça del Carme (El Pati), també al centre de la ciutat, aplega els estands d'entitats, associacions i altres articles que no són llibres i roses naturals. S'han seguit doncs les directrius estipulades pel Departament de Cultura per als municipis de més de 5.000 habitants on s'han limitat els mercats de Sant Jordi a llibreries, editorials i floristeries, però al mateix temps, s'ha possibilitat la participació del teixit associatiu.

A les entrades d'ambdós espais s'han posat cartells informatius per prevenir contagis així com també dispensadors de gel hidroalcohòlic. Així mateix, es fan controls per evitar aglomeracions de públic. A la zona de llibreries i floristeries hi ha confirmada l'assistència d'una desena de comerços, mentre que a la zona d'entitats, n'hi ha més d'una vintena.

"Fa més ambient quan està tot junt però millor això que no fer res"

Durant les primeres hores de la Diada s'ha registrat una bona afluència de públic en ambdós espais i s'espera que al llarg del dia el flux de gent sigui continuat. La Mònica Font i la Mariona Farrera són dos targarines que han valorat positivament recuperar el Sant Jordi tot i que han reconegut que "fa més ambient" quan comerços i entitats estan en un mateix espai. Això no obstant, consideren que és millor això que no fer res i també han admès obertament que no els fa cap por remenar llibres i roses malgrat hi pugui haver risc de contagi.

"En zones rurals és un error no deixar vendre a les entitats"

De la seva banda, el coordinador de l'ANC a l'Urgell, Carles López, responsable d'una parada a l'espai d'entitats, a criticat que és un "error" la restricció de no deixar vendre roses i llibres a les associacions. En aquest sentit, ha assegurat que altres anys, ells compraven llibres de temàtica independentista a una llibreria de la ciutat, i també roses a una floristeria, i ara tot aquest volum de negoci es perdrà.

"Per fi tornem a la normalitat"

La Marta Rodríguez, de la floristeria AgroUrgell ha remarcat que "per fi tornem a la normalitat" tot i que encara queda moltíssim per superar la pandèmia. Ha lamentat que els comerços estiguin molt afectats per les restriccions i per això confia que durant la Diada puguin vendre molt.

Finalment, a Tàrrega també s'ha pogut veure algun autor lleidatà com el conegut personatge 'Senyor Postu' que tot i no presentar cap novetat s'ha desplaçat a la capital de l'Urgell per signar llibres. Ha assenyalat que no poder celebrar el Sant Jordi l'any passat va ser un "maldecap" i ha afegit que enguany està content de veure la gent amb "moltes ganes" i respectant les mesures.

La resta de capitals de Ponent també viuen un Sant Jordi "adaptat" a la pandèmia.

A Balaguer, la diada s'ha centralitzat a la plaça del Mercadal per poder controlar els accessos i evitar aglomeracions. En aquest espai hi ha programats espectacles i la presència d'una vintena de parades de llibres i flors.

La capital del Pla d'Urgell ha arrencat la jornada amb la desena Marató de Lectura en Veu Alta. Els actes continuen a la tarda amb tallers familiars per aprendre a fer exlibris, activitat amb què Mollerussa estrena el pati de la casa de Cal Jaques. L'edifici forma part del patrimoni municipal des de fa més de dos anys i es vol incorporar com a escenari de diferents activitats culturals i socials.

A Cervera, les parades de llibres i flors s'ubiquen al carrer Guinedilda, que permet complir les mesures de seguretat, i a la tarda la plaça Joan Salat acull la presentació del llibre 'Desenterrar l'oblit. Memòries més enllà de la fossa comuna de Cervera' (Fonoll), a càrrec d'una de les autores, Rosa Papell.

Per a seva banda, aquest divendres a la tarda el pati de l'Ajuntament de les Borges Blanques acull l'espectacle musical infantil 'De cap a Sant Jordi' de la companyia Ambaura.