Sant Jordi retorna els lleidatans al carrer

Visitants i paradistes coincideixen que el canvi d'ubicació és un "encert" perquè hi ha més espai per passejar

Sant Jordi a Lleida
Sant Jordi a Lleida | ACN
Redacció
23 d'abril del 2021
Actualitzat a les 17:12h
Els lleidatans han omplert des de primera hora del matí l'avinguda Francesc Macià, l'escenari escollit enguany per garantir les mesures de seguretat.

Visitants i paradistes han coincidit que ja tenien "ganes" de tornar a celebrar aquesta festa després de suspendre's l'any passat per la Covid-19 i que aquest canvi d'ubicació és un "encert" perquè permet guardar distàncies ja que és més ample que l'Eix Comercial.

L'espai compta amb dues entrades i sortides limitades per tanques, gel hidroalcohòlic i aforament limitat a mil persones. S'hi han ubicat deu llibreries i editorials, la parada de la Paeria i sis floristeries, totes de professionals del gremi. L'avinguda s'ha tallat parcialment al trànsit per facilitar la circulació de persones.

L'avinguda Francesc Macià concentra aquest Sant Jordi les parades dels professionals del llibre i de les flors a Lleida, un nou espai més ampli que pren el relleu a l'Eix Comercial, epicentre tradicional de la diana a la capital del Segrià. La zona acompleix les normatives sanitàries per preservar la seguretat de la ciutadania.

Així, es controla que no es produeixin aglomeracions i no se superi l'aforament màxim al recinte, que s'ha fixat en un miler de persones. En els dos accessos que s'han habilitat, les persones que entren al recinte s'han de desinfectar les mans amb gel hidroalcohòlic.

Antoni Amigó, una de les persones que passejava pel recinte de l'avinguda Francesc Macià, ha explicat que "per Sant Jordi sempre és interessant mirar i comprar llibres i roses" i, per tant, considera que "és un dia que s'ha de celebrar". "Amb la pandèmia s'ha de començar a sortir i estem més contents perquè hi hagi més alegria", ha afegit. Amigó valora positivament que es concentri a Francesc Macià "perquè amb un cop d'ull tens totes les llibreries de Lleida i, a més, l'espai és més ample" per guardar la distància de seguretat.

"Enguany no ho podem celebrar com caldria però, al menys un petit tast sempre va bé tenir aquesta oportunitat", ha afirmat Georgina Solans. La seva mare, Mari Carmen Forero, ha dit que ve millor que se celebri la diada a l'avinguda Francesc Macià que no pas a l'Eix "perquè és més ample".

Els llibreters i editorials presents a l'avinguda Francesc Macià de Lleida coincideixen que enguany molts clients han avançat les compres als dies previs a Sant Jordi. "Ens ha desbordat les previsions que teníem perquè les dues setmanes abans i, sobretot aquesta darrera amb més intensitat, la gent ha comprat moltíssim, però el dia també anirà bé", ha explicat Joan Roure, de la llibreria La Irreductible.

Jordi Caselles, de la llibreria Caselles i president del Gremi de Llibreters de Lleida, ha remarcat que "des de dilluns s'ha treballat força i avui el dia està animat i el temps acompanya". "Dins les circumstàncies en què estem, intentarem fer un Sant Jordi el més normal possible", ha afirmat.

Els escriptors han pogut tornar a estar prop dels lectors i signar llibres al carrer aquest Sant Jordi, després de no poder-ho fer l'any passat. En aquest sentit, l'escriptora lleidatana Montse Sanjuan ha indicat que "és un Sant Jordi il·lusionant perquè tothom tenia ganes de tornar a tenir una diada de veritat".

Segons Jordi Caselles, els llibres que estan tenint una bona sortida són 'Carrer Galera, 5' (Pagès Editors) d'Antonieta Jarne i 'Bisturí' de Ramona Solé (Llibres del Delicte), pel que fa a autors locals, i preveu que seran dels més venuts el darrer llibre de Xavier Bosch, 'La dona de la seva vida' (Columna), Gerard Quintana amb 'L'home que va viure dues vegades' (Columna) i 'Tàndem', de la pallaresa Maria Barbal.

Per la seva part, Joan Roure, apunta a Xavier Bosch i 'Consumits pel foc' (Proa), de Jaume Cabré, però també recomana altres obres que defugen de la línia més comercial com ara 'Les combatents' (Rosa del Vents) de Gonzalo Berger i Tània Balló o 'Miracles i Espectres' de Joan Barceló.

Les floristeries també encaren amb optimisme la jornada. "La gent va venint i tenen ganes, amb moderació i distàncies de seguretat, i a més, fa un bon dia", ha assenyalat Anna Tornero. De totes maneres, la rosa vermella segueix sent la més sol·licitada, amb distància, pels compradors.