Unió de Pagesos avisa que les gelades faran caure la collita i no caldran tants temporers

L'organització agrària demana que els temporers no es desplacin a Lleida si abans no tenen lligada una feina

Dos temporers esclarint préssecs en una finca agrària de Torres de Segre
Dos temporers esclarint préssecs en una finca agrària de Torres de Segre | ACN
Redacció
22 d'abril del 2021
Actualitzat el 23 d'abril a la 1:10h
Unió de Pagesos adverteix que la caiguda de producció provocada per les gelades es traduirà en la necessitat de menys mà d'obra a la campanya de la fruita. En el cas de la fruita de pinyol, la davallada serà d'entorn el 40% i en llavor també s'espera una menor collita i fruita de menys qualitat.

En aquest sentit, el sindicat fa una crida als temporers perquè no es desplacin a Lleida si no tenen lligada abans una feina i demana a l'administració que eviti l'arribada de persones des d'altres punts de l'Estat amb intenció de treballar perquè no es repeteixi la situació de l'any passat de temporers dormint al carrer en un context de pandèmia. A la vegada, el sindicat insisteix en reclamar cribratges massius i vacunar a treballadors i pagesos.

Les gelades del març i del darrer cap de setmana van matar moltes flors amb la qual cosa enguany pràcticament no caldrà aclarir i també hi haurà menys feina a collir pel descens de producció de fruita dolça. Això es traduirà en una menor necessitat de mà d'obra durant la campanya.

Unió de Pagesos estima que enguany faran falta entre 22.000 i 25.000 persones per treballar a la campanya de la fruita, respecte les 30.000 d'una campanya normal i que poden arribar a les 35.000 en cas d'un any amb molta producció. "Enguany hi haurà més demanda de mà d'obra que oferta", ha dit Jaume Pedrós, responsable de temporers del sindicat.

Tenint en compte que la d'enguany serà la segona campanya consecutiva que es desenvolupa en un context de pandèmia i que es requeriran menys treballadors, des d'Unió de Pagesos han fet una crida per tal que els temporers que no tinguin un contracte de treball o una feina aparaulada no es desplacin a Lleida. La majoria de pagesos compten amb els mateixos treballadors, que són fixos discontinus, als quals van contractant durant l'any en funció de les necessitats de feina del moment.

A més, el sindicat ha gestionat l'arribada d'uns 200 treballadors colombians a través de contractes en origen que treballaran majoritàriament en centrals fruiteres lleidatanes. Van arribar fa uns dies a Catalunya i es van haver de sotmetre a proves de detecció de la Covid-19 i guardar deu dies de quarantena.

UP demana evitar els desplaçaments de persones sense feina i vacunes i cribratges als treballadors

L'organització agrària demana a l'Estat que vetlli per solucionar la situació que es crea amb el desplaçament a les zones productores de moltes persones que no tenen els permisos de treball corresponents i que, per tant, no poden ser contractades per a la campanya agrària. D'altra banda, Unió de Pagesos ha tornat a reclamar al Govern la vacunació de totes les persones que treballaran a la fruita en tractar-se d'un sector "essencial". A la vegada, demana cribratges massius durant la campanya, una mesura a la qual l'administració sí que s'ha compromès.

D'altra banda, Unió de Pagesos ha tornat a demanar ajuts per a allotjament de les persones treballadores, que es va mantenir fins al 2010, i que el Govern preveu recuperar l'any vinent, segons han dit des del sindicat. Per aquesta campanya, la pagesia que contracti treballadors a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) rebrà 50 euros per setmana i treballador, sempre que aquest visqui a més de 40 quilòmetres del lloc de treball, una aportació que valoren positivament des d'Unió de Pagesos.

Un 40% menys de producció en fruita de pinyol

Des del sindicat estimen una davallada de producció del 40%, de mitjana, en fruita de pinyol, especialment en albercoc, cirera i varietats primerenques de préssec i nectarina. En el cas de l'albercoc, la caiguda podria superar el 70% en algunes zones del pla de Lleida.

Pel que fa a la fruita de llavor, Unió de Pagesos també preveu menys producció en pera, especialment en varietats primerenques com ara la llimonera o l'ercolini, mentre que en poma el descens serà menor, però s'espera un producte de menys qualitat. D'altra banda, el sindicat també estima una caiguda de producció en cereal d'hivern d'entorn el 30%.

El fet que hi hagi menys collita, però, fa preveure un repunt dels preus de la fruita dolça en origen, especialment en fruita de pinyol, que arrossega des de fa anys preus baixos. En aquest sentit, des de l'organització agrària confien que els preus siguin similars o, fins i tot, una mica per damunt dels de la campanya passada, que va estar marcada per un important descens productiu generalitzat al conjunt de les zones productores d'Europa.