El Sant Jordi més transgressor arriba a l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida

El Pati de l’Institut d’Estudis Ilerdencs mostra un muntatge impactant amb motiu de la celebració de la diada de Sant Jordi

Muntatge de Sant Jordi a l'IEI
Muntatge de Sant Jordi a l'IEI | Diputació de Lleida
Redacció
21 d'abril del 2021
L’Institut d’Estudis Ilerdencs celebrarà la diada de Sant Jordi amb un muntatge al mateix Pati. Aquest muntatge se centra en la figura del drac, que n’acapara el protagonisme des d’una posició privilegiada. Lluny de la simbologia més amable, tant de la llegenda, com fins i tot de la bestiola, que s’acostuma a mostrar en aquestes dates, se li ha volgut donar un caràcter diferent, una mica més agosarat i interpretatiu.

La instal·lació, titulada SCRAP DRAC (drac de la ferralla), explica com el drac s’ha aïllat, fart de ser la víctima i el dolent de la història, en un hàbitat degradat: un munt de ferralla on el seu imperi de marginalitat queda a recer de sants i princeses.

La vicepresidenta de l’IEI, Estefania Rufach, assegura que “la Diada de Sant Jordi ens ha de permetre no quedar-nos en el tòpic, sinó que podem utilitzar-la com a motor per a la reflexió de la societat que ens envolta, una societat que es mou actualment per impactes, i allò que precisament hem fet és crear un impacte visual en un edifici clàssic per ajudar a remoure consciències”.

Formalment, SCRAP DRAC és un muntatge amb tres cotxes de ferralla, sobre els quals hi ha el drac, una iguana en aquest cas. Unes lletres de neó ens recordaran que, almenys aquest cop, el drac és el bo de la història i regna sobre una pila d’elements de rebuig que, alhora, no deixen de ser icones d’una societat materialista. Unes imatges dins els cotxes ajudaran a bastir aquest discurs. Tot plegat, acompanyat d’una banda sonora de música electrònica.

Uns bancs també inspirats en aquesta estètica de materials de rebuig convidaran els visitants a seure i reflexionar sobre la decadència i la perdurabilitat, i fins i tot sobre el bé i el mal, a partir d’un muntatge que vol ser una invitació a la reflexió crítica, a partir d’uns pocs elements.

Està previst que aquest muntatge vagi molt més enllà de Sant Jordi, com s’entén que va el seu missatge, i per aquest motiu es podrà visitar fins al mes de juny.