Gelada

Diversos cultius de la plana de Lleida afectats per les gelades del cap de setmana

Unió de Pagesos demana a Agricultura una valoració ràpida i acurada dels possibles danys

per Redacció , 19 d'abril de 2021 a les 18:45 |
Unió de Pagesos adverteix que les gelades de la nit de dissabte a diumenge a la plana de Lleida, amb temperatures que van arribar a -4 graus en alguns indrets, han provocat danys en diversos cultius. La gelada ha afectat vinya, cirerers i albercoquers en algunes zones, i possiblement pomers i perers.

Tot i això, el sindicat indica que caldrà esperar unes setmanes per veure l'afectació quina és l'afectació que han tingut. Alguns conreus herbacis com ara el pèsol, la colza i el cereal també podrien estar afectats, però fins que no es comenci a granar l'espiga no es podrà valorar. Unió de Pagesos demana a Agricultura una valoració ràpida i acurada dels possibles danys.


En algunes poblacions de la Noguera, com ara Artesa de Segre, la gelada ha afectat vinyes, mentre que a la Segarra ha causat danys a cirerers i pruneres, i caldrà veure si també hi ha afectació en cereals, assenyalen des d'Unió de Pagesos. Al Segrià, prop de Gimenells, també han patit danys els cirerers, i a Sant Martí de Riucorb (Urgell) hi ha afectació en vinya en zones més fondes. Pel que fa a la vinya, la gelada també pot haver provocat danys a l'àrea de Falset (Priorat), però caldrà esperar uns dies per veure l'afectació real, apunten des de l'organització agrària.

Unió de Pagesos recorda que les gelades de finals de març van causar pèrdues de producció en fruita dolça i ametller entre el 20% i el 100% a la plana de Lleida, els dos Pallars, la Ribera d'Ebre i part del Priorat i l'Anoia. Així mateix, demana al Departament d'Agricultura una valoració ràpida i acurada dels possibles danys de la gelada de la nit de dissabte a diumenge. El sindicat adverteix que "poden suposar fortes pèrdues per a tots els conreus, tot i que amb diferents graus d'afectació".

 

Participació